Irland öppnar för nya abortregler

Den irländska regeringen har lagt fram ett lagförslag som öppnar för tillgång till laglig abort i landet, om än i begränsad form.

Landets premiärminister Enda Kenny har betonat att förslaget inte innebär någon egentligen förändring av lagen, som förbjuder abort med undantag för om kvinnans liv är i fara. Syftet är nu att förtydliga vad detta undantag innebär. Bakgrunden till lagförslaget är ett uppmärksammat dödsfall i oktober förra året, då 31-åriga Savita Halappanavar vägrades abort och dog av blodförgiftning.

Ett kontroversiellt inslag i förslaget är att en kvinna som söker abort på grundval av att vara självmordsbenägen måste ha godkännande från tre läkare, som måste vara eniga. Avslag kan överklagas till ytterligare tre läkare som också måste vara eniga. 

– Att antyda att kvinnor skulle fejka suicidala tendenser för att få abort är inte bara djupt stötande och ett uttryck för kvinnoförakt, utan också en kränkning av kvinnors mänskliga rättighet att bli vehandlade med värdighet, säger Johanna Westeson, Johanna Westeson, europachef för organisationen Center for Reproductive Rights till The Guardian. 

Lagförslaget, som måste antas i parlamentets båda kamrar för att träda i kraft, kommer inte att innebära någon förändring av reglerna när det gäller våldtäkt, incest eller svåra fosterskador. Abort kommer även fortsättningvis att vara förbjudet under dessa omständigheter. 

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!