Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Ju mer vi är tillsammans

En diktator har störtats. Den uråldrige Hosni Mubarak – som enligt uppgifter nu ligger i koma – rafsade ihop sina juveler, lät helikoptern lyfta från presidentpalatsets tak och stack. Med sig tog han förhoppningsvis en epok av tortyr, undantagstillstånd, korruption och fattigdom. Framtiden är oviss, orosmolnen hägrar och i ett händelseförlopp som skiftar med timmar och minuter kan mycket ha hänt sedan detta skrivs, både i Egypten och andra länder med liknande regimer att avsätta. Men faktum kvarstår: Ett folk som fått nog lyckades på 18 dagar baxa en förtryckarregim rakt ner i Nilen, utan andra redskap än sina egna kroppar (och lite hjälp av Twitter). Det egyptiska folket gjorde det som andra har gjort före dem, de litade på att den som
kräver sina rättigheter tillsammans med andra förr eller senare kommer att vinna.

Vi sätter skeden i smörpaketet och sväljer diskussioner kring hur fett, kroppsideal, normer och sex hänger ihop. Blunda och gapa.

När demonstranten på Tahrirtorget i Kairo ropar in i kameran att »We will have our rights, one way or the other! We will never be silenced!« ropar han som många före honom har gjort; för rösträtt, för yttrandefrihet och utbildning. Som feminister gör och har gjort för rätten till sin egen kropp, som hbt-aktivister gör för rätten att inte bli hotade, eller uthängda på dödslistor i
tidningar. Revolten i Egypten är unik, men principen är densamma. Att gå ihop, och att inte ge upp. Det fungerade för den halva miljonen människor som i juni 1908 samlades i Hyde Park för att kräva rösträtt för kvinnor, för de knappt tusen personer som slog tillbaka mot polisens homofoba trakasserier efter en razzia på Stonewall Inn i New York sommaren 1969, och det var effektivt för de tiotal medlemmar i Grupp 8 som gick ut på internationella kvinnodagen 1971 för att kräva fri abort.

Med 2011 års första nummer av Ottar är det därför hög tid att hylla några av dem som gått före oss i kampen för en rimligare värld och lanserar en serie med sexualpolitikens pionjärer. På sidan 15 kan du läsa om Karolina Widerström (1856-1949), Sveriges första kvinnliga läkare och en pionjär på sexualupplysningens område. Dessutom sätter vi, med början på sidan 18. skeden i smörpaketet och sväljer glatt ned diskussioner kring hur fett, kroppsideal, normer och sex hänger ihop. Blunda och gapa.

Text: Carolina Hemlin och Kristina Lindquist, Ottars chefredaktörer

Den här texten publicerades i Ottar #1 2011. Beställ numret här!

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.