Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Kroppen

Ny bok för unga tjejer sprider felaktig fakta om »mödomshinnan«

En sida samt omslaget ur boken »Tjejguiden« (Pagina förlag 2018)

Nya boken »Tjejguiden« är riktad till flickor i åldern 9-12 år. I den diskuteras ämnen som kropp, pubertet och tonårsbekymmer. Nu bemöter förlaget kritik om att boken innehåller faktafel om »mödomshinnan«.
– Oförsvarligt att presentera sån här felaktig information år 2018, säger sexualupplysaren Suzann Larsdotter.

I den nya boken Tjejguiden – 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp från Pagina förlag finns fakta om kropp och knopp för tjejer i åldern 9-12 år. På förlagets hemsida beskrivs boken som en »allvetande storasyster« med tips och råd om kroppens förändringar under puberteten.

Nu har flertalet läsare reagerat upprört i sociala medier på bokens avsnitt om slidkransen, som felaktigt benämns med det föråldrade ordet »mödomshinna« (se bild ovan).

Suzann Larsdotter, sexolog och sexualupplysare på RFSU, har fått se utdraget och konstaterar att informationen är helt felaktig.

– Det handlar inte bara om ett enda faktafel, det är massor av fel bara i den här korta texten, säger hon.

I bildtexten beskrivs »mödomshinnan« som ett »supertunt membran som skyddar ingången till slidan«. Den formuleringen är missvisande, menar Suzann Larsdotter.

– Att använda ord som »membran« och »skydda« ger intrycket av att det är ett täckande lock, vilket det inte är. Ordet »mödomshinna« används heller inte längre i modern sexualupplysning, det har vi ersatt med »slidkrans«.

Texten beskriver hur membranet kan gå sönder när man springer och rör på sig, något som absolut inte kan hända, konstaterar Suzann Larsdotter. De tillhörande illustrationerna är missvisande även de.

– De är presenterade som att de är normalt förekommande, det stämmer inte. Några av de här bilderna visar ovanliga varianter av slidkransen, som ibland måste åtgärdas kirurgiskt.

»Att använda ord som »membran« och »skydda« ger intrycket av att det är ett täckande lock, vilket det inte är.«

Ottar ringer upp Paginas förlagschef Sabina Macri för en kommentar.

– Felet är oerhört beklagligt. Det har skett en direktöversättning från det engelska »hymen«, som då felaktigt benämnts med det gamla ordet för slidkrans.

Tjejguiden har tidigare getts ut både i USA och i England utan att få den här typen av kritik, förklarar förlagschefen.

– Boken har genomgått en faktagranskning på det amerikanska förlaget, och det är den granskningen vi förlitat oss på vid publiceringen här i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Ottars granskning av läromedel »Heteronormativt i läroböckerna«.

I ett inlägg på Pagina groups offentliga Facebooksida förklarar de som svar på kritiken att de i den nuvarande upplagan kommer bifoga ett kompletterande insättsblad som dementerar den felaktiga uppgiften.

När Ottar pratar med Pagina framgår att de utöver insättsbladen även ska omformulera stycket helt inför nästa upplaga av boken. Förhoppningen är att felet inte har hunnit göra någon större skada än, menar Pagina förlag.

Sexualupplysaren Suzann Larsdotter ser allvarligt på spridningen av felaktig information som denna.

– Vi på RFSU har arbetat länge för att bemöta de här myterna om mödomshinnan, det är oförsvarligt att de kan presenteras så här okritiskt i sexualupplysningsmaterial år 2018. Ordet »mödomshinna« ska vi ha begravt för länge sen.

Hanna Böhm


Läs mer

Slidkransen – en praktika finns på flera olika språk, att ladda ner eller beställa hos RFSU.

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.