abort1.jpg

Demonstrant utanför abortklinik i Harlingen i Texas i oktober 2013 Foto: Julia Lindemalm

På bara fyra år har stater i USA infört 231 abortrestriktioner

När den nyvalda republikanskt dominerade representanthuset samlades i USA den 6 januari var det första de gjorde att försöka begränsa aborträtten. I USA är aborträtten under ständigt hot.

Att det första det republikanskt dominerade representanthuset (motsvarande riksdag) i USA gjorde på sin första dag den 6 januari var att försöka totalförbjuda abort efter vecka 20 var kanske inte någon större överraskning, då stora strömningar inom det republikanska partiet är emot rätten till abort. Att lagförslaget som kommer att passera igenom senaten bara för att president Obama sedan kommer att använda sin veto-rätt för att fälla förslaget, i praktiken bara är ett stort slöseri på skattepengar, verkar de annars skattekritiska republikanerna bry sig mindre om.

»Bara under 2014 har 15 amerikanska stater infört 26 restriktioner av aborträtten.«

Att rätten till abort kritiseras i USA är ingenting nytt, faktum är att amerikanska stater bara de senaste åren infört 231 olika abortrestriktioner. Bara under 2014 har 15 stater infört 26 restriktioner av aborträtten. Det är visserligen en minskning från de 70 som staterna införde 2013, men med en ny republikanskt dominerat representanthus kommer förmodligen aborträtten kritiseras hårdare. Detta kommer att bli särskilt tydligt i delstatsparlamenten där 30 av dessa nu domineras av republikaner.

Å andra sidan valde fyra stater att genomföra förslag som ökade möjligheten till abort: Massachusetts, Vermont, New Hampshire och Utah.

Mer i ämnet går att läsa här! Kolla även in Ottars USA-nummer från 2012! 

Hugo Ewald

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!