Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

»Vi kommer aldrig att ge upp« – två år av ockupation i Sollefteå

Tusentals människor i alla åldrar har varje dag tagit på sig reflexvästar och kämpat för att få tillbaka ortens BB. Ockupationen av Sollefteå sjukhus firar två år i dag, och har blivit en folkrörelse.
– Vi kommer aldrig att ge upp, säger Carina Hellström, initiativtagare av ockupationen, till Ottar.

Engagemanget för ockupationen av BB i Sollefteå har varit kraftfull. Runt 3 000 personer, inte bara från Ådalen där Sollefteå ligger – utan från hela Sverige – har deltagit i den uthålliga aktionen.

Dygnet runt i två år har aktivister hållit sjukhusentrén bemannad. I Facebook-gruppen »Ådalen 2017 (Sollefteå BB ockupationen)« med nära 10 000 medlemmar, lägger ockupanterna för dagen upp bilder och möts av hundratals likes och entusiastiska hejarop. Namnet är en blinkning till protesterna i Ådalen 1931.

»Vi har fått höra att pengarna varit direkta följder av vår ockupation.« Carina Hellström

Carina Hellström. Bild: privat.

– Det är häftigt att vi lyckats uppmärksamma frågan så stort, både i Sverige och världen. Det är också fint vilken gemenskap som blivit! Ockupationen visar vilken kraft det blir när man går tillsammans och vill förändra saker, säger Carina Hellström, en av initiativtagarna till ockupationen av BB Sollefteå, till Ottar.

Hon kunde aldrig drömma om att ockupationen skulle få sådan spridning. Genomslaget i media har varit massivt. Enligt Carina Hellström har ockupationen bidragit till att bromsa centraliseringen av sjukvården, och satt ljus på vad som håller på att hända ute i landet. Det tydligaste resultatet är att regeringen vid två tillfällen gjort extra budgeteringar till kvinnosjukvården.

– Vi har fått höra att pengarna varit direkta följder av vår ockupation. Vi har varit i Stockholm flera gånger och uppvaktat politikerna, säger hon.

»Vi kommer inte att ge oss. De små sjukhusen är jätteviktiga för landets överlevnad.«

Enligt Carina Hellström fick Sollefteå sjukhus dock inte ta del av tillskottet från regeringen. I Västernorrland finns tre sjukhus, och pengarna gick till stafettpersonal på sjukhuset i Sundsvall och Örnsköldsvik.

– Vi hade såklart helst sett att de öppnat BB Sollefteå igen. Men vi kommer inte att ge oss. Vårt mål är att få till en framtidsmodell i Sollefteå. De små sjukhusen är jätteviktiga för landets överlevnad. Vi tänker oss en modell där sjukhuset har basvård, personalen kan jobba över gränserna och det blir kortare beslutsvägar.

Ockupanter på BB Sollefteå, utsnitt från fotoflöde på FB-sidan »Ådalen 2017 (BB Sollefteå)«
Ockupanter på BB Sollefteå, utsnitt från fotoflöde på FB-sidan »Ådalen 2017 (BB Sollefteå)«

Carina Hellström menar att det inte går att kapa bort fler sjukhus om folk ska kunna bo kvar i Norrland. En central fråga är att alla invånare i Sverige ska ha tillgång till likvärdig vård. Flera av ockupanterna har valt att aktivt kliva in politiken för att sätta ytterligare tryck på frågan. Enligt Carina Hellström kommer ockupationen i sjukhusentrén att fortsätta.

– Våra förebilder är Doroteaupproret. De ockuperade sin sjukstuga i tre år och tre månader och lyckades få igenom sina krav, säger Carina Hellström.

Ida Måwe

LÄS MER!

30 januari 2019: Läs RFSU:s debattartikel om att ingen statistik för över »dikesförlossningar« i Örnsköldsvik Allehanda.

30 januari 2019: Två år har gått sedan starten av BB-ockupationen: ”Nu ockuperar vi för hela vården i Västernorrland”

▶ Problematiskt när abortverksamheten tas bort i Solllefteå (SR)

▶ Läs mer om ockupationen av BB Sollefteå här (Wikipedia)

▶ SVT om kurser i att föda barn i bilen.

▶ DN om att Socíaldemokraterna tappade i valet 2018 på grund av kampen för BB.

Fler artiklar