Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis HBTQI

Att komma ut är ett dödsstraff i dagens Irak

IS kontrollerar idag stora delar av Syrien och Irak. IS i grått, bilden visar förhållandena 1 november 2014. Bild: Haghal Jagul

I samband med IS framfart i Irak har situationen för landets hbtq-personer blivit än värre. Att komma ut är i princip att ge sig själv ett dödsstraff, och landets hbtq-personer uppmanas att hålla sig gömda och tysta.

Irak är idag en mycket osäker plats. Och den grupp som möter de största hoten är landets hbtq-personer. Det visar en ny rapport från IGLHRC, International Gay and Lesbian Human Rights Commission.

Iraks hbtq-personer möter inte bara hot i de områden IS kontrollerar, utan även från samhället i stort. De saknar i regel stöd från familjen, civilsamhället och staten förbiser oftare än sällan hoten de möter.

Men framför allt tar sig hotet uttryck i de medborgargarden som har växt fram, med namn som League of the Righteous (‘Asa’ib Ahl al-Haq) och Mahdi Army (Jaish al-Mahdi). Grupperna utför både våldsdåd och sätter upp skyltar över ”efterlysta” människor som anklagas för att vara homosexuella eller efterlyses för att de har långt hår.

Många av Iraks hbtq-personer söker sin tillflykt i de kurdiskkontrollerade områdena, men enligt IGLHRC är situationen där bara marginellt bättre och även de statliga organisationerna där låter våldsamma aktioner gå obestraffade.

Hugo Ewald


Läs mer

»De vill legalisera våldtäkt mot barn«

Fler artiklar

Krönika HBTQI

Vänsterhänttåget!

I början av förra seklet fanns det en stark trend att vara vänsterhänt. Eller? Och vad har detta med transfrågor

Reportage HBTQI

Englands könskrig

De kallar oss bigotta, vill trötta ut, till och med förgöra oss. Men vi kommer inte att ge upp, säger

Reportage HBTQI

Att känna sig klar

Vad behövs för att en person ska »känna sig som sitt kön«? Intervju med bland andra Tone Sekelius.