Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis HBTQI

Att komma ut är ett dödsstraff i dagens Irak

IS kontrollerar idag stora delar av Syrien och Irak. IS i grått, bilden visar förhållandena 1 november 2014. Bild: Haghal Jagul

I samband med IS framfart i Irak har situationen för landets hbtq-personer blivit än värre. Att komma ut är i princip att ge sig själv ett dödsstraff, och landets hbtq-personer uppmanas att hålla sig gömda och tysta.

Irak är idag en mycket osäker plats. Och den grupp som möter de största hoten är landets hbtq-personer. Det visar en ny rapport från IGLHRC, International Gay and Lesbian Human Rights Commission.

Iraks hbtq-personer möter inte bara hot i de områden IS kontrollerar, utan även från samhället i stort. De saknar i regel stöd från familjen, civilsamhället och staten förbiser oftare än sällan hoten de möter.

Men framför allt tar sig hotet uttryck i de medborgargarden som har växt fram, med namn som League of the Righteous (‘Asa’ib Ahl al-Haq) och Mahdi Army (Jaish al-Mahdi). Grupperna utför både våldsdåd och sätter upp skyltar över ”efterlysta” människor som anklagas för att vara homosexuella eller efterlyses för att de har långt hår.

Många av Iraks hbtq-personer söker sin tillflykt i de kurdiskkontrollerade områdena, men enligt IGLHRC är situationen där bara marginellt bättre och även de statliga organisationerna där låter våldsamma aktioner gå obestraffade.

Hugo Ewald


Läs mer

»De vill legalisera våldtäkt mot barn«

Fler artiklar

Reportage HBTQI

Englands könskrig

De kallar oss bigotta, vill trötta ut, till och med förgöra oss. Men vi kommer inte att ge upp, säger

Krönika HBTQI

Barnen gör oss inte fria

Hur blev kärnfamiljen målet i queera liv? Vad hamnar i skuggan i hbtqi-kampen när fokus ligger på att skaffa barn.

Bild från protest i Myanmar
Artiklar HBTQI

»De fängslade min pappa«

Den 25-åriga hbtqi-aktivisten Moe Hein står på listan över personer som militären i Myanmar letar efter.