Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika HBTQI

Circus of books – ett bögporrens eldorado

Den hjärtevärmande Netflix-dokumentären Circus of Books om gayporrbutiken i Los Angeles med samma namn, är både ett ovanligt familjeporträtt och en inblick i det historiska gaykvarteret Sunset Junction. Erik Augustin Palm bodde granne med den ikoniska butiken tills den stängde 2016 och tar oss med längs memory lane.

Den där veckan i september 2015 då jag flyttade ner till ett stekande Los Angeles efter fem år i San Francisco, är fortfarande något dimmig i minnet. Av den yrande långkörning i ett sträck som jag och min vän Jonas gav oss på. Av den slående smutshettan vi möttes av vid LA-ankomsten, i kontrast mot den friska nordkaliforniska luft jag vant mig vid.

»Den trasiga asfaltskorsning som jag efter flytten 2015 rusade över för att köpa cigg i en butik som hette Circus of Books.«

Hettan från den trasiga asfalten i mötet mellan Sunset Boulevard och Santa Monica Boulevard – de två jättegator som löper hela vägen från Stilla Havet tills de korsas vid Sunset Junction. Som även är namnet på det mikrokvarter i det större distriktet Silver Lake på LA:s östsida där jag bodde fram till mitten av coronavåren 2020. Den trasiga asfaltskorsning som jag efter flytten 2015 rusade över för att köpa cigg i en butik som hette Circus of Books. Första tiden i LA kom mycket att präglas av mitt kvarter. Som då inte hade tippat över gränsen för gentrifieringens mest frusna yoghurt-pastellskrikiga hipsterkommersialism, som länge har präglat LA:s mest kända hbtq-område West Hollywood – eller »Boys Town« som det också kallas.

Bild från dokumentären Circus of books

Jag blev stammis på Circus of Books. Inte bara för att de hade cigg, utan även ett fantastiskt urval av kulturmagasin. I förrummet, alltså. I de bakre rummen var urvalet ett annat. Ett bögporrens eldorado, där jag ofta hamnade – som den porrnyfikne Kinsey scale-glidande hetero jag är. Efter att ha bläddrat bland BDSM-gangbangs var det alltid samma speciella känsla att vinka hejdå till de älskvärda äldre butiksinnehavarna.

»Ett städat, varmt, judiskt par med tre barn som ingen oinitierad skulle anat ha varit ägare till en bögporrbutik som på 1980-talet blev en av USA:s mest ikoniska mötesplatser för homosexuella män.«

De står i centrum för Netflix-dokumentären med butiksnamnet – av dokumentärfilmaren Rachel Mason (med hjälp av producenten och hbtq-kämpen Ryan Murphy). Paret är Rachel Masons föräldrar; Karen och Barry. Ett städat, varmt, judiskt par med tre barn som ingen oinitierad skulle anat ha varit ägare till en bögporrbutik som på 1980-talet blev en av USA:s mest ikoniska mötesplatser för homosexuella män. Visserligen ägde paret Mason även en Circus of Books-filial i West Hollywood. Men Sunset Junction-butiken var epokgörande.

»Circus of Books låg granne med gaybaren Black Cat, som polisen stormade ett par månader efter öppningen på nyårsafton 1966.«

Circus of Books låg granne med gaybaren Black Cat, som polisen stormade ett par månader efter öppningen på nyårsafton 1966, då flera av gästerna arresterades.

Några veckor senare – 11 februari 1967 – hölls en av USA:s första demonstrationer mot polistrakasserier av hbtq-personer utanför Black Cat, två år innan Stonewallupproret i New York. Black Cat finns kvar idag – om än som rätt trist hipstergastropub, men med tydlig hbtq-prägel. Och kvarteret prunkar ännu av alternativ och queer kultur. Men Circus of Books stängdes 2016 och blev till en yogastudioliknande cannabisbutik (såklart).

Vägg i vägg med Black Cat ligger läderbögsvaruhuset Rough Trade på två plan, där en av väggarna är täckta med inramade omslag av klassisk tecknad hårdbögporr från Circus of Books guldålder. Ett par minuters promenad nerför Santa Monica Boulevard ligger LA-filialen av The Eagle – den initialt CIS-läderbögsinriktade men numera högst egalitärt välkomnande kedjan av gaybarer som finns i flera amerikanska storstäder. Där bland annat den månatliga kvinnodominerade queerklubben Cruise arrangeras. Och ytterligare en kvarts promenad bort ligger Faultline, LA:s mest dionysiska gaybar.

»Sunset Junction och omringande Silver Lake genomsyras av en alternativ och mer prestigelös queerkultur än vad som får rum i West Hollywoods chockrosa smoothiedjungel.«

Men bortom tydligt definierade hbtq-nav som dessa, genomsyras både Sunset Junction och omringande Silver Lake – samt flera kreativa grannkvarter – av en alternativ och mer prestigelös queerkultur än vad som får rum i West Hollywoods chockrosa smoothiedjungel.

Och när jag tänker på hur min kära mor under ett av sina längre besök hyrde ett rum i ett pittoreskt grannhus på min gata ägt av ett äldre bögpar – som berättade om »the good old days”« – känns familjevinkeln i dokumentären ännu mer given.

Erik Augustin Palm är kulturjournalist.

Erik Augustin Palm står vid affären Circus of books, Los Angeles

Dokumentären Circus of books går att se på Netflix.

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.