Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

En (mänsklig) rättighet

Den andra november höll RFSU ett möte om säkra aborter. Politiker, experter och forskare var inbjudna.

Den svenska regeringen driver rätten till säkra aborter som en rättighetsfråga. Det sa Carin Jämtin, biståndsminister. Hon påpekade också att rätt till säkra aborter är en förutsättning för att flera av de mänskliga rättigheterna ska tillgodoses.

Flera organisationer anser däremot att rätten till säkra aborter redan har fastställts som en mänsklig rättighet.

– Att se på abort endast som en rättighet är ett steg tillbaka, sa Christina Zampas från Center for Reproductive Rights i USA. Det handlar om att tolka de mänskliga rättigheterna.

Hon berättade att flera av de FN-organ som övervakar att de mänskliga rättigheterna efterlevs vid ett antal tillfällen redan visat att abort under vissa omständigheter är en mänsklig rättighet.

Dessutom utvecklas de mänskliga rättigheterna hela tiden, bland annat med hjälp av att organisationer och politiker trycker på.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.