Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

En (mänsklig) rättighet

Den andra november höll RFSU ett möte om säkra aborter. Politiker, experter och forskare var inbjudna.

Den svenska regeringen driver rätten till säkra aborter som en rättighetsfråga. Det sa Carin Jämtin, biståndsminister. Hon påpekade också att rätt till säkra aborter är en förutsättning för att flera av de mänskliga rättigheterna ska tillgodoses.

Flera organisationer anser däremot att rätten till säkra aborter redan har fastställts som en mänsklig rättighet.

– Att se på abort endast som en rättighet är ett steg tillbaka, sa Christina Zampas från Center for Reproductive Rights i USA. Det handlar om att tolka de mänskliga rättigheterna.

Hon berättade att flera av de FN-organ som övervakar att de mänskliga rättigheterna efterlevs vid ett antal tillfällen redan visat att abort under vissa omständigheter är en mänsklig rättighet.

Dessutom utvecklas de mänskliga rättigheterna hela tiden, bland annat med hjälp av att organisationer och politiker trycker på.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?