
Förbud mot sexköp online väcker känslor
Med stor sannolikhet blir köp av sexvideos och livestreamat sex förbjudet i Sverige den 1 juli. När riksdagen röstar om att utvidga sexköpslagen på tisdag väntas en majoritet ställa sig bakom. Förbudet välkomnas av många – och kritiseras hårt av några.
– Det påverkar psykiskt, det blir en stor stress, säger Erik som säljer sexuellt innehåll online.
Det har länge varit oklart om en sexköpare gör något brottsligt när det inte sker något fysiskt möte mellan köparen och den som säljer sex. Domstolarna har saknat vägledning att utgå ifrån.
I praktiken har köp av sexuella handlingar online varit lagligt. Det vill regeringen ändra på nu. Regeringens utgångspunkt är att sexualbrott där förövare och brottsoffer möts via en skärm kan vara lika allvarliga om fysiska möten, för att filmer lever kvar och kan spridas, står det i propositionen som lagts fram.
»Det är en försvårande omständighet om det finns bilder och filmer kvar«
Annika Emricsson, Mikamottagningen
Annika Emricsson är socionom på Mikamottagningen i Göteborg, som är socialtjänstens stödmottagning för dem som har sex mot ersättning. Dit kommer personer varje vecka som har sålt sexuella handlingar online och behöver hjälp.

– Vi ser ingen skillnad i hur det påverkar måendet, att det skulle vara mindre allvarligt att vara utsatt digitalt. Det vi kan se, och som forskning visar, är att det är en försvårande omständighet om det finns kvar bilder och filmer – känslan av att det lever kvar, säger hon.
Majoriteten söker hjälp på Mikamottagningen på egen hand eller blir refererade dit av ungdomsmottagningen, vården eller socialtjänsten. De flesta som söker hjälp är över 18 år och i stort sett alla har erfarenhet av sexuell utsatthet tidigare i livet. Personer de träffar utsätts även för koppleriliknande situationer online, där någon styr den som får ersättning för filmat sex.
– Ofta får man det att se ut som att man gör det på egen hand. Dels inför den som köper den sexuella handlingen, men också att det sker som en grooming-process – även om personen är över 18 år – där vår erfarenhet är att man inte sällan blir vilseledd att tänka att det här är något vi gjort tillsammans.
Ofta förändras den bilden när man börjar nysta i vad personen har varit med om, säger hon.
»Man tar bort möjligheten för kvinnor och hbtq-personer att tjäna pengar. Det känns som att samhället blir mer och mer stigmatiserande. Vad är nästa steg?«
Erik
34-åriga Erik började att sälja sexuella tjänster för tio år sedan. Första tiden till kunder han träffade och senare även online. Han har helt andra upplevelser och är kritisk till förbudet som väntas röstas igenom.
– Man tar bort möjligheten för kvinnor och hbtq-personer att tjäna pengar. Det blir en stor stress och ytterligare en risk för hot från myndigheter. Det känns som att samhället blir mer och mer stigmatiserande. Vad är nästa steg? Kommer vi – folk som jobbar med onlinesexarbete – att bli kriminaliserade?
Erik känner inte igen sig i beskrivningarna av utsatthet och har inte pressats av sexköpare att gå över sin gräns.
– Nej, med sexarbete online kan man bestämma mycket själv.
Hans inställning till sexarbete påverkas av att han tillhör ett hbtq-sammanhang som har en mer öppen inställning till sex i allmänhet, tror Erik. Han ser möjligheten till inkomstkälla som positiv.
– Jag kan tjäna mer pengar på online-sexarbete än på andra jobb som jag har tillgång till, eftersom jag inte har en universitetsutbildning.
Det finns många vittnesmål om utsatthet och att många far illa i sexhandeln, både fysiskt och online. Vad borde politiker göra för att hjälpa dem i stället för att kriminalisera sexköp online?
– Jag tycker att politiker borde avkriminalisera allt sexarbete och jobba för att ha organisationer som kan hjälpa personer som vill sluta med sexarbete, och jobba mot fattigdom. Mycket av resurserna som går till att trakassera sexarbetare skulle kunna gå till att stoppa människohandel, säger Erik.
På Mikamottagningen i Göteborg gör man ingen skillnad på om någon utsätts digitalt eller i verkligheten. Annika Emricsson tycker att lagstiftningen har legat efter verkligheten och hoppas att lagförslaget går igenom.
– Jag hoppas att den gör att de som utsätts på nätet förstår att det inte gör dem mindre utsatta. Och att de som utsätter andra på nätet inte längre skyddas av att köp av sexuella handlingar där är lagligt.
Erik heter egentligen något annat
Helena Björk är frilansjournalist.