Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

»Fundamentalisterna«

I Annika Hamruds nya bok »Fundamentalisterna« möter vi hbtq-personer, aktivister och predikanter i Uganda.

2009 kom ett lagförslag i Uganda som gick under namnet »Kill the Gays-bill« och som fick omvärlden att reagera. Förslaget gick ut på att homosexuella skulle kunna dömas till dödsstraff för vissa homosexuella handlingar.

Fem år senare, 2014, infördes så »The Anti- Homosexuality-Act« men då hade dödsstraffet för det som kallas »upprepad homosexualitet« ändrats till livstids fängelse. Lagen ogiltigförklarades dock efter fyra månader på grund av en teknikalitet. Men livet för hbtq-personer i Uganda har inte på något sätt blivit enklare.

Fundamentalisterna (Natur & Kultur 2019)

Journalisten och författaren Annika Hamrud har i boken Fundamentalisterna – ett reportage om kärlek och hat vid Nilens källa, följt predikanter och aktivister, men det är främst två lesbiska kvinnor och en homosexuell man som boken kretsar kring. En av kvinnornas flickvän mördades i en massaker tillsammans med trettio andra personer, på grund av sin sexuella läggning. Den andra kvinnan har tvingats fly hemmet för att rädda sina barn. Mannen, som nu fått asyl i Sverige, hade varit med i ugandiska armén och utsatts för extrem behandling.

Vilka är »fundamentalisterna« i din bok?

– Främst amerikanska högerkristna missionärer men det finns även kristna svenska församlingar som har starka kopplingar till Uganda och som inte verkar förstå vad deras predikningar leder till i form av våld, hot och mord på homosexuella.

– Missionärerna driver en evangelisk lära som är en mycket fundamentalistisk kristendom. De är auktoritära och vill att staten ska drivas som en teokrati. Pastorerna har fått stort inflytande över lagstiftningen och kritiken i landet.

Är det nytt att utländska intressen sponsrar kristna rörelser?

– Mission har alltid funnits och frikyrkorna har sedan långt tid tillbaka velat missionera i Afrika. Det som är tydligt nu är vilka som missionerar, det är den kristna högern.

Har situationen för hbtq-personer i Uganda förvärrats?

– Ja, och det beror bland annat på att presidenten i USA är vän med presidenten i Uganda och de har samma ideologi. Tidigare fördömde såväl Hillary som Bill Clinton diskrimineringen av homosexuella i Uganda, och Barack Obama gjorde starka uttalanden till stöd för ugandiska hbtq-personer. Nu har de har förlorat mycket stöd från USA eftersom hbtq-rörelsen i USA är upptagen med kampen i sitt hemland.

Varför gör inte omvärlden mer?

– Det är svårt eftersom den amerikanska högerkristna rörelsen har stöd från högsta ort i USA. Vicepresidenten Mike Pence arbetade redan som guvernör för att hbtq-personer inte skulle få något internationellt stöd. Och i Uganda anser många att det är den liberala västvärlden som har »tagit dit« homosexualiteten.

– Vad jag önskar är att de kristna rörelser som har kopplingar i Sverige ställs till svars. Om muslimska församlingar bjuder in homofober blir det rubriker men det blir inte motsvarande för kristna frikyrkor.

Soledad Cartagena är frilansskribent.


Läs mer

Fundamentalisterna kommer ut i april på bokförlaget Natur & Kultur.

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.