Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Genital piercing här för att stanna

Att sätta stavar eller ringar av metall genom olika kroppsdelar är populärt. Något som väcker reaktioner bland vårdpersonal, och fördomarna är många. Men forskning från USA visar att genital piercing ofta är väl genomtänkt och komplikationerna få.

Annika Karlsson är 31 år och skaffade en piercing i klitoris kappa för två år sedan. Efter en del googlande och efterforskning hittade hon en piercare som kändes trygg att gå till.

– Jag har gjort fler gynekologbesök som har känts obekvämare. Piercaren var proffsig och visste vad han gjorde.

– Egentligen ville jag ha en piercing i tungan men det finns alldeles för många fördomar om piercade personer så jag valde att göra en som inte syns.

Annika arbetar som föreläsare och vill inte riskera att bli dömd eller få sin yrkesroll ifrågasatt på grund av en piercing. För dömd, det blir man. Det visar studier från Texas Tech University i USA. Där framkommer att personer som gjort piercings i könsorganen blir fördomsfullt bemötta, bland annat i vården. Gravida kvinnor blir exempelvis uppmanade att ta bort sin piercing och tillsagda att livet som piercad nu är över när man ska bli mamma. Följden, enligt undersökningen, kan bli att gravida med piercings undviker att gå till mödravården och därmed riskerar sin egen och fostrets hälsa.

Stereotypa antaganden

Det finns överlag en rad stereotypa antaganden om målgruppen, menar Texasforskarna. Att de som gjort en genital piercing på olika sätt står utanför samhället och är annorlunda från mainstream-befolkningen; att de är masochister och att det uteslutande handlar om självskadebeteende, samt att de i högre grad har hepatit, hiv och andra sexuellt överförda infektioner STI:er). Därför undersökte forskarna målgruppen och kunde efteråt bemöta fördomarna med fakta. Ur en grupp på 146 personer med piercings av ”intima kroppsdelar” (exempelvis bröstvårtor) lyftes 37 personer ut, mellan 18-59 år, 15 kvinnor och 22 män som fick svara på frågor.

››Det är en ny accessoar till en gammal leksak.‹‹

Merparten hade en collegeutbildning bakom sig och en fjärdedel hade gått på högskola. Ingen ångrade att de låtit göra en genital piercing, tvärtom kunde de flesta tänka sig att göra fler. Ingen av dem rapporterade heller att de var smittade av hepatit, hiv, andra STI:er eller oftare hade urinvägsinfektion. Få hade haft komplikationer efteråt. Anledningarna till att de låtit pierca sig var huvudsakligen att utforska sin sexualitet och få känna sig unika. En kvinna skrev: ”Det är ett sätt att hedra min sexualitet på”. En annan: ”Det är en ny accessoar till en gammal leksak.”. Majoriteten av de som svarade uttryckte en ökad sexuell känsla.

Låter bli att testa sig på grund av fördomar i vården

Anna-Lena Näsström är barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm. Hon bekräftar att det också i Sverige moraliseras över personer med genitala piercingar. Bland barnmorskor och gynekologer finns en mer eller mindre uttalad uppfattning att man skulle ha en sexuell perversion eftersom man ”tagit till så drastiska metoder”.

– Jag har hört synpunkter på att det väl ändå inte kan vara riktigt klokt att pierca sig på så känsliga ställen. Underförstått att det kan vara medicinskt farligt och att det handlar om tvång – ungefär som många också kan säga om tjejer och analsex. Eller att man kan ha varit utsätt för sexuella övergrepp och det är ett sätt att ”visa” det. Jag tror också att någon sa om en klient att ”hon kanske inte kan njuta på vanligt sätt”.

Anna-Lena menar, i enlighet med forskargruppen i Texas, att sådana moraluppfattningar gör att man låter bli att undersöka sig.

– Ibland kan man ana att vissa patienter inte vill det. För en del kan det bero på övergrepp och liknande, men jag tror att det även finns de som undviker det för att de är piercade.

Texasforskarna skriver att det är viktigt att vårdpersonal skaffar sig mer kunskap om patienter med genitala piercingar, bland annat för att öka respekten och för att de ska våga söka hjälp, oavsett om det gäller problem med sina piercingar eller andra åkommor där man måste visa upp sin piercing.

››Jag sprang iväg på lunchrasten samma dag jag fyllde 18 och gjorde de första.‹‹ Fredric Furuhovde

11-piercing3.JPG

Tar ställning genom piercingen

Fredric Furuhovde är 19 år och har sedan myndighetsdagen gjort ett tjugotal piercings. Från mun, torso, bröstvårtor till underlivet.

– Jag sprang iväg på lunchrasten samma dag jag fyllde 18 och gjorde de första, i öronen, säger han.

Syftet med att pierca sig är, enligt Fredric, känslan av att få vara unik. Alla piercings är noga genomtänkta i hur de är placerade. Han vill inte att de ska ge ett plottrigt intryck, det måste finnas rena ytor. Han har bland annat 15 stycken ”nubb” i bröstbenet, förankrade med små hullingar under huden. Fredric har länge följt ”body art”-kulturen och kan beskriva trender som kommer och går. Till exempel var det tidigare bara grovt kriminella som gjorde så kallade ”bull nose piercings” (ring genom näsbenet), nu gör många det. Han säger att det också finns en skillnad i tjej- och killpiercings. Att pierca bröstvårtor eller ha en i kinden bredvid munnen anses tjejigt. Han gjorde en i brosket i ovanörat och fick direkt höra att han gjort en tjejpiercing. För honom är det ett medvetet ställningstagande:

– Nu strävar jag efter att ha fler feminina piercings. Många män föraktar det feminina. Jag vill vara öppen och som kille tycker jag att det är ens ansvar att bejaka sina feminina sidor.

Ökar den sexuella känslan

Sedan ett halvår tillbaka har Fredric även en genital piercing. Både han och Annika bekräftar Texasforskningen och menar att det bidragit till en ökad sexuell känsla. Fredric har en rak stav med två tyngder i varje ände som sitter i frenulum, strängen som förbinder ollonet med förhuden. För hans del handlade det mest om att utmana sig själv, att se om han hade mod att göra en genital piercing. Fredric säger att det är ett trevligt bidrag att piercingen märks sexuellt också. Något som Annika håller med om:

– Framför allt de första veckorna kunde jag åka tunnelbana och känna ”wow vad är det här liksom…”.

Text: Anna Knöfel Magnusson

Annika Karlsson heter egentligen något annat


Läs mer

RFSU-kliniken

RFSU-kliniken är en mottagning för dig över 20 år. Här kan du ta prover för de könssjukdomar som lyder under smittskyddslagen. Vi erbjuder även preventivmedelsrådgivning, sexualrådgivning och psykoterapi.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.