Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hej aktivist! Katerina Sparr Holinkova och Daniel Tobón Garcia

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt sexologen Katerina Sparr Holinkova och den medicinske rådgivaren Daniel Tobón Garcia från Colombia.

»Mitt mål är att prata om sexualitet utifrån tjejers perspektiv, men också om machonormer.«

Katerina Sparr Holinkova. Bild: Privat.
SVERIGE. Katerina Sparr Holinkova är utbildad sexolog och skolkurator, och har bland annat hörts i P3 Sörmland med programpunkten »Sexsnack med Katta«.

1. Vad kämpar du för?

– För att ungdomar ska få den sexualundervisning de förtjänar. Det ska genomsyra alla ämnen i skolan, inte skyndas förbi på bara en lektion.

– Det är viktigt att ungdomar har någon som VILL prata med dem om detta, att de kan sina rättigheter och inte tycker det är pinsamt att prata om sexualitet. Jag brinner lite extra för tjejer och kvinnors rättigheter, att krossa menstabun samt att jobba med marginaliserade grupper.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Många hastar förbi sexualundervisningen, trots att det är ett viktigt ämne. Jag startade en firma 2018 med utgångspunkt att föreläsa och hålla workshops och responsen från skolor har varit dålig, främst av ekonomiska anledningar.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Jag vill påbörja ett samarbete med fritidsgårdar här i Eskilstuna där jag bor och jobbar. Mitt mål är att lyfta viktiga aspekter av sexualundervisningen, prata om sexualitet utifrån tjejers perspektiv men också om machonormer.

_____________________________________

»Den ökande konservatismen är en riktig utmaning.«

Daniel Tobón Garcia. Bild: Privat.
COLOMBIA. Daniel Tobón Garcia är en medicinsk rådgivare från Colombia som arbetar med påverkansarbete kring ungas hälsa och SRHR-frågor, bland annat för FN. Han är aktiv i hälsoorganisationen Pan-American Health Organization.

1. Vad kämpar du för?

– Jag kämpar för att försvara alla människors sexuella och reproduktiva rättigheter, särskilt för kvinnor och ungdomar.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

– Framstegen har skett bitvis, med vissa framgångar i enskilda länder, och stora motgångar i andra länder. Ibland har länderna svårt att erkänna sexuella och reproduktiva rättigheter offentligt, trots att de samtidigt utför arbete inom områden som rör sexuella rättigheter.

– Den ökande konservatismen i många delar av världen ären riktig utmaning för oss, och vi måste hitta innovativa vägar att möta den. Sedan sker utveckling inte enligt en rak linje, utan olika länder kan röra sig både framåt och bakåt beroende på det rådande politiska klimatet.

3. Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– FN:s handlingsprogram för reproduktiv hälsa fyller 25 år i år, och den stora globala konferensen Women Deliver går av stapeln i Kanada, en samlingspunkt som kan bli avgörande för utvecklingen av internationellt påverkansarbete för sexuella rättigheter.

Text: Hanna Böhm


Läs mer

Hej aktivist! Tobias Holmberg och Marevic »Bing« Parcon

Hej aktivist! Antonia Simon och Karen »Kaz« Lucas

Fler artiklar

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska