Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Hotad aborträtt driver aktivismen

Den pågående offensiven mot aborträtten i Texas får inte bara konsekvenser för kliniker och enskilda kvinnor, den har också sporrat den feministiska aktivismen i delstaten – och kan komma att föra Wendy Davis ända till guvernörsposten.

”Något speciellt händer i Austin i natt” twittrade Barack Obama när delstatssenatorn Wendy Davis i somras höll tal i elva timmar i sträck. Hennes så kallade filibuster riktades mot en lag som skulle ha stängt ner en majoritet av Texas abortkliniker. Hundratusentals människor över hela världen följde livesändningen via nätet.

Men det var inte bara i talarstolen som lagen mötte motstånd.

I och utanför senaten trängdes aktivister, banderoller, slagord och stålgalgar – en symbol för de farliga metoder som kvinnor kan tvingas ta till utan lagliga abortmöjligheter.
Trots att republikanerna, som styrt Texas i många år, senare fick igenom lagen var det en avgörande kväll för dem som vill förändra delstaten.

Under ett par veckor fick Wendy Davis runt en miljon dollar i kampanjpengar, de flesta från privatpersoner som gav små summor, och nyss gick hon ut med sin kandidatur till guvernörsposten.

Kvinnors rättigheter tar allt större politisk plats – på gott och ont – menar den 60-åriga Hope Sanford. Under många år arbetade hon för Planned Parenthood, en organisation som sprider preventivmedel och sexupplysning.

– Wendy David har drivit feministiska frågor länge men just nu finns det ett intresse som kan sprida dem. Ju mer de försöker kontrollera kvinnor desto mer akut blir behovet av en motpol, säger hon när vi träffas i en park i Houston.
– Men Texas består också av många, helt olika världar. Den aktivism som synts i media finns mest i de få storstäderna.

När Hope Sanbord för ett par år sedan gick i pension började hon arbeta som volontär på Lilith, en fond som delar ut ekonomiska bidrag till abortsökande i Texas. Deras telefonsvarare uppmanar kvinnor att berätta om sin situation efter tonen. Volontärerna lyssnar av de korta livshistorierna och försöker välja ut de mest akuta fallen.

Hope Sanford, abortaktivist i Texas. Foto: Julia Lindemalm
Hope Sanford, abortaktivist i Texas. Foto: Julia Lindemalm

Hope Sanford. Foto: Julia Lindemalm

– Tyvärr är det inte mycket pengar vi kan bidra med. Jag har överskridit deras budget flera gånger. Det är frustrerande. Medan kvinnor jobbar dubbelt för att ha råd går graviditeten längre och blir allt dyrare, säger Hope Sanford.

Hon talar spanska och har varit ansvarig för de spanska samtalen. Texas har en allt större latinamerikansk befolkning och när bedömare spår delstatens politiska skifte nämns ofta deras röster. Det är också en grupp som drabbas särskilt hårt av lagförslaget.

I San Juan, en liten stad i närheten av södra Texas ökenfärgade checkpoint, träffar vi Martha Sanchez. Hon jobbar på en organisation för latinamerikaner, La Union del Pueblo Entero. Snart är det ”De dödas dag” och kontoret är fullt av bilder och kors över dem som dött i försöken att korsa gränsen i år. Kliniken i närheten, som Ottar tidigare rapporterat om, skulle ha fått stänga om den nya lagen hade trätt i kraft.
– Många kvinnor saknar papper, eller kommer från religiösa bakgrunder där abort är tabu. Men det här handlar ju inte bara om abort. Det här handlar om kvinnors hälsa, säger hon.
Någon dag senare avvisar en federal domare lagförslaget.

Kliniken kan vara öppen ytterligare en tid.

Text: Matilda Gustavsson


Läs mer

Strid in i det sista om Texas abortlag

”Det är en svår dag”

”En katastrof är avvärjd” för Texas kvinnor

Fler artiklar

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?

Artiklar Abort

Här får du fängelse för abort

Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse.

Intervju Abort

Transmän gör också abort

Organisationen Transformación driver en klinik i Guatemala City specialiserad på transhälsa.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år