Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Debatt Abort

Inte trögt alls

Fyra representanter för abortkritiska nätverk skriver replik till artikeln Trögt för anti-abortkampanj i Europa som publicerades på Ottar.se i maj.

Ottar ondgör sig i artikeln Trögt för antiabortkampanj i Europa över det pågående EU-medborgarinitiativet En av oss, mot EU-finansiering av forskning som leder till att mänskliga embryon dör. Att initiativet inte har något med abort att göra verkar inte Ottar tycka är så noga; »anti-abortkampanj« är ett klatschigt ord som ger en piffig rubrik.

Artikeln beskriver hur endast »knappa 250 000 underskrifter« kommit in av den miljon som krävs för att EU-kommissionen skall ta upp frågan, och framhåller hur en »expert på anti-abortrörelser i EU« menar, att initiativet inte på långa vägar har kapacitet att samla ihop det antalet underskrifter som krävs.

Här är Ottar helt ute och cyklar. Hade skribenten brytt sig om att göra en ordentlig faktakoll hade de sett att det i början av maj samlats in 340 000 underskrifter, en siffra som i mitten av augusti stigit till 900 000. Målet har därför justerats till 1,2 miljoner, och nära 30 000 nya underskrifter strömmar in varje vecka. Dessa siffror är väl värda att jämföra med det 10-tal andra medborgarinitiativ som startades samtidigt. Med undantag för ett annat initiativ (om rätten till rent vatten) är antalet insamlade underskrifter för de andra initiativen långt lägre.

Att 900 000 EU-medborgare tagit av sin tid och brytt sig om att visa sitt stöd för skydd av människolivet från allra första början är kanske förvånande för många här i lilla Sverige. Men faktum är att det på många andra håll i Europa finns ett stort antal medborgare, som inte vill se sina skattepengar gå till forskning som leder till att mänskliga embryon förstörs i laboratorier.

GUNILLA GOMÉR, ordförande Ja till livet, RUTH NORDSTRÖM, styrelseledamot Ja till livet (koordinator för En av oss i Sverige), HELENA D’ARCY, ordförande Respekt, BENEDICTA LINDBERG, generalsekreterare Respekt (koordinator för En av oss i Sverige).

Skribenten Anna Hellgren svarar direkt:

När artikeln skrevs i mitten av april 2013 hade kampanjen En av oss samlat in strax under 250 000 namn. En siffra som också nämndes i de frågor Ja till livet svarade på – utan att då ifrågasätta. Artikeln redovisar också att Gunilla Gomér alls inte är orolig för att nå målet på en miljon underskrifter. Neil Datta, SRHR-sakkunnig på EPF, menade att detta är avhängigt anti-abortrörelsens förmåga att mobilisera en mycket större kampanj än de vanligen brukar. Antingen är det just det de lyckats med nu, eller också har de förmått åstadkomma den av Neil Datta andra utpekade möjligheten: Att som fanatiker ha löst dilemmat med att framstå som motsatsen.

ANNA HELLGREN, frilansjournalist och biträdande kulturredaktör på Expressen


Läs mer

”Trögt för anti-abortkampanj i EU” på Ottar.se 13 maj 2013

Sveriges Radio P1 om abortmoståndet i EU 14 oktober 2013

Fler artiklar

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.