Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild: Shutterstock
Nyheter HBTQI

Ja till ny könstillhörighetslag

Det blev ett ja till den omdebatterade lagen om könstillhörighet. 234 riksdagsledamöter röstade ja och 94 röstade nej. Ottar var på plats under sex timmars debatt.

Elias Fjellander, förbundsordförande i RFSL Ungdom firar beslutet i sin guldkofta inköpt dagen till ära.

– Det är ett stort steg framåt för transpersoners mänskliga rättigheter, trots att debatten präglats av desinformation och nedvärderande åsikter, säger Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom, som följde debatten från riksdagens åhörarläktare.

Debatten om lagförslaget som ska göra det lättare att byta juridiskt kön pågick i sex timmar och med bara en timmes marginal till omröstning. Sverigedemokraternas ledamöter, som dominerade på talarlistan, återkom till brist på kunskapsunderlag och menade att processen gått för snabbt.

»Förslaget hör hemma i papperskorgen«, sa Carita Boulvén (SD) och varnade för »oanade och allvarliga konsekvenser«. Kristdemokraterna, som också röstade nej, argumenterade för »försiktighetsprincipen«. Daniel Hovskär (KD) sade bland annat att det är »orimligt att ett barn som är 16 år ska kunna välja könstillhörighet utan att det finns någon diagnos för könsdysfori«.

Även KD:s ledamöter tillhörde de mest aktiva under debatten. »Idag har riksdagen röstat igenom ett dåligt förslag«, skriver Kristdemokraterna i ett uttalande på Facebook. »Mer tid hade behövts för att bereda ärendet och för att samla in mer kunskap.«

»Det är en glädjens dag«

Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

Representanter för de andra sex partierna, som var överens om att lägga fram förslaget, argumenterade för lagen kring vikten av att värna alla människors frihet och rättigheter.

Ulrika Westerlund, Miljöpartiet, var en av de som talade i riksdagsdebatten.

»Det är en glädjens dag« sa Daniel Vencu Velasquez Castro (S). Han, liksom många andra talare, lyfte fram att det är ett lagförslag som är grundligt förberett. »155 remissinstanser har varit inblandade«, sa Karin Rågsjö (V).

Motsatta bilder lyftes fram kring »professionens« ståndpunkt, erfarenheter i nordiska grannländer och vad lagförslaget egentligen handlar om. »En förvirrad diskussion«, sa Ulrika Westerlund (MP) vars parti, i likhet med C och V, önskade ett större självbestämmande än det som lades fram idag, men valde att stödja förslaget.

»Det är ett styrkebesked att vi sex partier lyckades enas om detta.«

Ulrika Westerlund, MP.

– Det är naturligtvis peppigt att det gick igenom och ett styrkebesked att vi sex partier lyckades enas om detta, säger Ulrika Westerlund direkt efter omröstningen, och beskriver samtidigt dubbla känslor:

– Att det var omöjligt att få igenom självbestämmande hade jag inte trott för några år sen. Det har också varit en väldigt ilsken debatt inför omröstningen, något som upprepades i riksdagen idag. Debatten kom att handla om mycket mer än om hur lagen ska ändras, från SD:s håll också om vad kön är. Det ser jag som förklaringen till att Sverigedemokraterna investerat så mycket i detta, att de vill göra känt var de står i en bredare fråga kring synen på kön, säger Ulrika Westerlund till Ottar.

Yasmine Bladelius (S) inleder talarlistan i Riksdagen den 17 april. Bild: Hedda Johansson.

Lagförslaget har splittrat Tidöpartierna. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med sitt motstånd och Moderaterna och Liberalerna tvingades gå omvägen via socialutskottet istället för att lägga fram en proposition. Men de senaste veckorna har splittringen visat sig vara långt större. Både inom M och S har riksdagsledamöter uttryckt kritik mot partilinjen. Flera moderater har vittnat om tystnadskultur och upprörd stämning inom partiet. Inte minst sedan Ulf Kristersson gick ut med att han själv hade velat se en 18-årsgräns för juridiskt könsbyte istället för den nu satta gränsen vid 16 år (med målsmans underskrift). Det ja som tidigare betraktats som självklart, var därför inte fullt lika självklart när det var dags för omröstning.

Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna.

När det väl gällde så var det två ledamöter som gick emot partilinjen – moderaternas Ellen Juntti och socialdemokraternas Patrik Björck, som sagt att den nya lagen »hotar jämställdhetsarbetet«.

– Det är tråkigt att alla inte följer de spelregler vi har, säger Fredrik Lundh Sammeli, som är gruppledare för Socialdemokraterna i socialutskottet.

För honom och många andra i partiet är lagen efterlängtad.

– Äntligen! Det är en fråga som debatterats under lång tid och kommer att betyda mycket för de människor som berörs, säger han till Ottar.

Men liksom Ulrika Westerlund har han dubbla känslor efter debatten.

»Jag är sorgsen över debatten som varit. Man har dragit in tyckande och dåliga exempel för att få lagförändringen att framstå som något radikalt.«

– Jag är sorgsen över debatten som varit. Man har dragit in tyckande och dåliga exempel för att få lagförändringen att framstå som något radikalt. Fokus borde ligga på att göra vardagen bättre för de människor lagen berör, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll, som i debatten innan har efterfrågat mer kunskap om ökningen av unga flickor som söker vård för könsdysfori och sagt att hon vill att förslaget sätts på paus, var inte på plats.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att han är besviken på sin partikollega Ellen Juntti, som röstade emot partilinjen.

– Jag räknar med att sitta ner i samtal under veckan och så får vi återkomma om det blir konsekvenser av att hon har valt att ställa sig utanför riksdagsgruppens gemenskap, säger Mattias Karlsson.

Elias Fjellander från RFSL Ungdom konstaterar att lagändringen gör att livet kommer att bli lättare för transpersoner, inte minst med sänkningen av åldersgränsen för att ändra juridisk kön.

– Nu kan mina medlemmar få gymnasiebetyg och söka jobb med rätt personnummer, säger Elias Fjellander och fortsätter:

– Jag hoppas att transpersoner känner, att trots att det blåser hårda vindar, så finns det politiker som står på deras sida.


Text Anna Dahlqvist och Hedda Johansson

Bild Hedda Johansson och Riksdagen

Läs mer:

Fler artiklar

Ett tecknat kollage med en spelkonsol längst ner i vänstra hörnet. Ovanför den en lila spelkaraktär med horn, alvöron och två huggtänder. I mitten två personer som står i ett sovrum. Den ena sitter på knä och håller om den andras gravida mage. Till höger citat från ett chattforum.
Reportage HBTQI

Spel, hat och kärlek

Normbrytande spel och högerextrem rekrytering. Hur står det till i gamingvärlden?