Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Kampen är långt ifrån vunnen

I ”Den moderna homofobin” tydliggörs det mod, stolthet och envishet som krävs för att allas lika värde och rättigheter ska bli verklighet, skriver Ottars gästrecensent Felicitas Bergström.

Det talas öppet om homosexualitet i Sverige idag. Människor förväntas med relativ lätthet komma ut ur garderoben och det är möjligt att hålla en person av samma kön i handen på stan. Sverige är ett av världens homovänligaste länder och när en till och med kan gifta sig med någon av samma kön i kyrkan är väl allt bra. Eller?

Den som tror det och läser boken Den moderna homofobin (Charlie By Kabusa, 2011) med Eva Borgström, docent i litteraturhistoria som redaktör – kan förbereda sig på en riktig käftsmäll.

I boken angriper fjorton olika författare ämnet homo- och transfobi utifrån sina politiska och professionella roller men många gånger även med utgångspunkt i det egna livet och erfarenheterna av att verka ifrån marginalen.

»Upplevelsen av att inte tas på allvar, att inte räknas, att särbehandlas, förtryckas och förväntas vara tacksam för det som borde vara självklart.«

Upplevelsen av att inte tas på allvar, att inte räknas, att särbehandlas, förtryckas och förväntas vara tacksam för det som borde vara självklart återkommer. Transaktivisten Andy Candys skildring av att få en häftpistol riktad mot ansiktet på sin arbetsplats utan att någon av cheferna vill anmäla detta lämnar att särskilt avtryck. Andra berättelser som utmärker sig är Anna Westerståhls text om bristen av ett genusperspektiv inom vården och biomedicinen samt prästen Lars Gårdfeldts personliga resa från att känna tacksamhet över att tolereras till att slåss för allas lika värde och värdighet. Även Fanny Ambjörnssons beskrivning av hur unga hbt-personer hanterar omgivningens förväntan om att komma ut är mycket tänkvärd. Kapitlet belyser bördan av att förväntas upplysa andra och samtidigt bli personligen ifrågasatt då hbt-personers synliggörande inte hållit jämn takt med en ökad acceptans i samhället.

Sammantaget belyser Den moderna homofobin de subtila men kraftigt kännbara uttryck som dagens homofobi tar sig. Boken tydliggör också det mod, stolthet och envishet som krävs för att allas lika värde och rättigheter ska bli verklighet och individens betydelse för detta. Kampen är långt ifrån vunnen.

Felicitas Bergström är sakkunnig i hälsofrämjande frågor på RFSU.


Läs mer

Nina Lekander recenserar Den moderna homofobin i Expressen (2011)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska