Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Abort

Knasbollarnas år

Ottars chefredaktörer undrar vad som egentligen hänt med synen på våldtäkt.

Det verkar vara öppet mål för crazyåsikter kring våldtäkt i år. Tio år efter Flickan och skulden – Katarina Wennstams uppgörelse med det svenska rättssystemet – så tycks debatten konstigare än på länge. Några exempel:

Örebro, juni 2012: En 61-årig man misshandlar en kvinna, drar av hennes byxor och tar henne i skrevet. Mannen åtalas för försök till våldtäkt, men döms senare för misshandel på grund av att brottsoffret hade manliga könsdelar, det vill säga att förövaren »tog fel« på kropp.

Stockholm, augusti 2012: En man döms till fängelse för anal våldtäkt på sin sovande flickvän, men frias senare i hovrätten och får skadestånd. Det ansågs inte bevisat att han uppsåtligt hade utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd eftersom han enligt egen utsago hade »träffat fel«.

Världen, 2010-2012: Tusentals Wikileaksanhängare avfärdar misstankarna mot Julian Assange med grumliga argument. Istället för att låta domstolen avgöra pekar man på att »kvinnorna själva tog kontakt« (!) eller surrar om en global konspiration.

»Världen över kopplas abort och våldtäkt samman via unkna föreställningar om kvinnans kropp och beteende.«

St. Louis, USA, augusti 2012: Republikanen Todd Akin säger till Fox2now att kvinnor som blir »legitimt« våldtagna inte kan bli gravida eftersom den kvinnliga kroppen kan »stänga ner« systemet. De behöver därför inte tillgång till abort. Han bad om ursäkt, men drog inte tillbaka sin politiska kandidatur trots dessa flagrant sexistiska och påhittade »sanningar«. Och Akin är långt ifrån ensam. Vicepresidentkandidaten Paul Ryan har i själva verket stått bakom ett lagförslag där endast »våldsam våldtäkt« ska vara grund för att få göra abort.

Världen över kopplas abort och våldtäkt samman via unkna föreställningar om kvinnans kropp och beteende, och konsekvenserna för kvinnors liv och hälsa blir inte sällan katastrofala. På sidan 30 i detta nummer finns ännu ett exempel: I vissa delar av Mauretanien tillämpas sharialagar, och sex utanför äktenskapet straffas hårt. En kvinna som våldtagits måste själv bevisa detta för att inte dömas till fängelse. Det anses också omöjligt att bli gravid genom en våldtäkt, så en kvinna som våldtagits och blivit med barn har alltså per definition haft sex utanför äktenskapet och får fängelse. Har Todd Akin varit där på studiebesök?

Synen på våldtäkt måste uppdateras, i både Mauretanien, USA och Sverige. Men vad borde makthavarna läsa först; den klassiska Ett barn blir till eller FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

Text: Carolina Hemlin och Kristina Lindquist, chefredaktörer

Texten publicerades i Ottar #3 2012. Beställ numret här!

Fler artiklar

Artiklar Abort

Här får du fängelse för abort

Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse.

Intervju Abort

Transmän gör också abort

Organisationen Transformación driver en klinik i Guatemala City specialiserad på transhälsa.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?