Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Kvinnor fick abort med hjälp av drönare

Abortmotståndare hade hotat med att skjuta ned dem. Men de drönare som aborträttsorganisationen Women on Waves skickade över polsk-tyska gränsen klarade resan och två kvinnor tog läkemedel för medicinsk abort direkt då de landade i polska Słubice.

Det tar bara några minuter för de båda drönarna som lastats med läkemedel för medicinsk abort att lämna trottoaren vid Frankfurt an der Oders konserthus och landa i gräset på andra sidan floden, i den polska småstaden Słubice.

– Det är en kort sträcka men här går en mycket tydlig gräns när det gäller kvinnors rättigheter, förklarar Rebecca Gomperts från organisationen Women on Waves (WoW) bakgrunden till aktionen som i lördags ägde rum inför polska tv-kameror.

För tolv år sedan lade organisationens flytande abortklinik till i kuststaden Władysławowo. Gravida polskor åkte med ut på internationellt vatten där de fick tabletter för att göra medicinsk abort. Liknande aktioner har genomförts i flera andra länder, bland annat i Portugal, som 2007 gick från abortförbud till att tillåta fri abort. Men i Polen har frågan kört fast. Women on Waves letar därför nya möjligheter att ge så många som möjligt tillgång till medicinsk abort.

»Det är en kort sträcka men här går en mycket tydlig gräns när det gäller kvinnors rättigheter, förklarar Rebecca Gomperts.«

Via hemsidan Women on Web går det att beställa läkemedel för medicinsk abort, men många paket fastnar i den polska tullen och når aldrig fram. Drönarna är inte något alternativ eftersom de måste hålla sig inom pilotens synområde vilket starkt begränsar användningsmöjligheten. Däremot fungerar de som en stark symbol för kampen mot den mycket restriktiva abortlagen i Polen.

Politikern Agnieszka Stupkiewicz-Turek var en av dem som tog emot drönarna i Słubice:

– Vi är som ett katastrofland som väntar på att internationell hjälp ska komma.

»Ett medborgarinitiativ för ett totalförbud av abort har i dagarna samlat över 100 000 underskrifter. «

I dag är abort tillåtet i Polen endast i tre undantagsfall: Efter våldtäkt, vid allvarliga fosterskador eller när moderns liv eller hälsa hotas av graviditeten. Men landet har flera gånger fällts av Europadomstolen i Strasbourg då människor förvägrats sin rätt till laglig abort. Även FN:s tortyrkommitté menar att lagens icke-efterlevnad är en grymhet och att polska läkare överanvänder samvetsklausulen.

Ett medborgarinitiativ för ett totalförbud av abort har i dagarna samlat över 100 000 underskrifter. Tillskyndarna vill att lagförslaget läggs fram för omröstning i parlamentet före valet i oktober.

Sedan fri abort förbjöds 1993 har det gjorts flera fruktlösa försök till att både liberalisera och strama åt abortlagen. Frågan är ständigt aktuell och likväl marginaliserad, många är trötta på blodstänkta fosterbilder, våldtagna barn som jagas av religiösa grupper och andra tragiska öden som det ständigt bråkas om i kyrkor, talarstolar och tv.

En av de polska kvinnor som tog Women on Waves läkemedel på plats
En av de polska kvinnor som tog Women on Waves läkemedel på plats

Men problemet med oönskade graviditeter kvarstår.

Därför tog två polska kvinnor läkemedlen som drönarna transporterade direkt inför tv-kamerorna, för att visa att medicinska aborter är säkra och för att ge de aborträttsorganisationer som tillhandahåller dem uppmärksamhet.

Förra året utfördes 1 812 legala aborter i Polen, de flesta på grunden »allvarliga fosterskador«. Den polska aborträttsorganisationen Federa räknar med att mellan 50 000 och 200 000 personer varje år gör abort illegalt eller utomlands.

Aleksandra Eriksson är frilansjournalist


Läs mer

http://www.www.ottar.se/artiklar/europas-exilaborter

http://www.www.ottar.se/artiklar/risk-f-r-totalf-rbud-mot-abort-i-polen

http://www.www.ottar.se/artiklar/inget-totalf-rbud-mot-abort-i-polen

http://www.www.ottar.se/artiklar/ett-hot-mot-v-r-s-kerhet

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.