Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

»Många bär på upplevelser som gör ont«

Porträttbild av Lars Gårdfeldt i prästklädsel
Lars Gårdfeldt. Foto: Lisa Lindh.

Prästen Lars Gårdfeldt utsattes för flera sexuella övergrepp som ung, även på platser som skulle utgöra trygga rum. Nu berättar han om sina erfarenheter i en ny antologi om sexuella övergrepp bland hbtqi-personer, som kommer ut i dag.

RFSL:s nya antologi Vi också! Hbtqi-personer berättar.

Fyra år efter #metoo lyfter den nya antologin Vi också! Hbtqi-personer berättar erfarenheter av sexuella övergrepp inom hbtqi-världen. Boken ges ut av RFSL.

Prästen och hbtqi-aktivisten Lars Gårdfeldt, som tidigare i höstas gick ut med att han endast kommer viga samkönade par och inte heterosexuella, är en av de medverkande. 

– Antologin blir som ett #metoo för hbtq-personer, säger Lars Gårdfeldt till Ottar.

I boken återger Lars Gårdfeldt upplevelser från sina tonår: »Mannen i biljettkassan frågade mig om jag verkligen var femton år? (…) Väl inne på porrbiografen bekräftades de rykten som lockat mig till just denna biograf vid Skanstorget i Göteborg. Där fanns åtminstone två unga pojkar i min egen ålder. Den ena långt fram, den andra litet längre bak. Båda med en äldre man vid sin sida, som helt klart inte var deras pappa. Jag hann knappt sätta mig ned innan en man i 40-årsåldern klämde sig ned bredvid mig, öppnade gylfen och lade min hand över sitt bultande kön.«

Lars Gårdfeldt säger att han har saknat skildringar av sexuella övergrepp inom hbtqi-världen.

– Jag vet att många bär på upplevelser som gör ont, som man skäms över. Men det blir alltid enklare att läsa om någon annan med liknande upplevelser. Jag hade behövt den här typen av berättelser som ung. 

»Platser som är uttalat hbtqi-vänliga är också platser där ens förövare kan befinna sig.«

Att utsättas för sexuella övergrepp är vanligt bland hbtqi-personer, det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten från 2020. Där framkommer bland annat att nästan var tionde homosexuell man har blivit tvingad till samlag genom våld eller hot om våld. 

Lars Gårdfeldt berättar att han mött flertalet homosexuella män som delar hans erfarenheter av sexuella övergrepp under uppväxten. En anledning till att övergrepp kan upplevas som extra svåra för hbtqi-personer är den begränsning i handlingsutrymme som det medför. De platser och rum som är hbtqi-vänliga blir också platser där ens förövare kan befinna sig. Det kan leda till att en som utsatts för övergrepp inom communityt förlorar sin gemenskap. Ofta saknas det också mötesplatser för unga inom hbtqi-communityt. 

– Förtrycket mot hbtqi-personer leder till marginaliserade miljöer. Ofta utgör de platserna vuxna mäns spelplan, som man som pojke inte vet hur man ska navigera, säger Lars Gårdfeldt om sina upplevelser under tonåren, och fortsätter:

– I takt med att jag närmade mig 30-årsåldern såg jag det ur ett annat perspektiv – de är ju så små, 14-15-åringar. De är helt chanslösa mot de vuxna männen, som har en helt annan intellektuell, social och ekonomisk kapacitet.

»I organisationer för hbtqi-personer finns det personer på viktiga poster som begår övergrepp. Det är samma som inom heterovärlden, de som vill åt unga kommer åt dem.«

Lars Gårdfeldt

Samtidigt som allt fler forum för hbtqi-ungdomar har skapats de senaste tio-femton åren så kvarstår problematiken än i dag. Lars Gårdfeldt lyfter ett exempel från 2020, då det uppdagades att en anställd på RFSL Stockholm begått flera sexuella övergrepp mot personer som sökt hjälp. 

– I organisationer för hbtqi-personer finns det personer på viktiga poster som begår övergrepp. Det är samma som inom heterovärlden, de som vill åt unga kommer åt dem, säger han. 

Även om det inte var ungdomar som utsattes på RFSL Stockholm, så var det människor i en utsatt situation.

»Det viktigaste syftet är att medvetandegöra, att låta andra med liknande erfarenheter få ord på sina upplevelser.« 

Lars Gårdfeldt

Genom sin medverkan i antologin hoppas Lars Gårdfeldt att de sexualbrott som sker hbtqi-personer emellan ska synliggöras.  

 – Det viktigaste syftet är att medvetandegöra, att låta andra med liknande erfarenheter få ord på sina upplevelser, och att vissa inom gaycommunityt vaknar ur sin slummer och ser att detta fortfarande sker.

Alva Warnström Mårsén är journalistpraktikant på Ottar.

Fler artiklar