Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

”Mer både kan och behöver göras”

Barnvagnsmarschen den 8 mars slog rekord – i hela 33 städer, från Boden i norr till Malmö i söder, marscherades det för att uppmärksamma och stoppa mödradödligheten i världen. Samtidigt säger biståndsminister Gunilla Carlsson att mer både kan och behöver göras.

–Det är jätteroligt att se att så många vill vara med och göra skillnad, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros i samband med att Stockholmsmarschen går i mål vid Mynttorget i Gamla Stan.

Vilken är den enskilt viktigaste frågan att lyfta i årets marsch tycker du?

– Orsakerna till mödradödligheten är ju flera, men rätten till abort är en av dem och jag skulle säga att i det här läget är aborträtten det viktigaste. Just för att vi ser en politisk backclash i EU just nu, många länder inskränker rätten till abort, men också för att gemene man i Sverige behöver stå upp för rätten till abort.

Barnvagnsmarschen i Stockholm 2013. Foto: Ulrika Hammar

Väl framme vid Mynttorget överlämnade RFSU tre politiska krav till regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Kraven går ut på att 10 procent av biståndet ska gå till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, att Sverige sätter press på EU så att milleniemål fem uppnås till 2015 samt att biståndsministern kräver att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter finns med i de nya utvecklingsmålen efter 2015.

Gunilla Carlsson fanns personligen inte på plats för att ta emot kraven, men i en skriftlig kommentar till Ottar säger ministern att hon är glad att många i Sverige brinner för frågorna:

–Bland unga flickor mellan 15 och 19 år är dödlighet till följd av graviditet enligt WHO den vanligaste dödsorsaken. Detta duger inte. Under min tid som biståndsminister så har jämställdhet och kvinnors roll för utveckling varit högt på regeringens biståndspolitiska agenda och engagemanget fortsätter även under 2013. Till exempel stärker regeringen Sveriges bidrag till millenniemål 5. Men, mer både kan och behöver göras vilket betyder att RFSU:s ställda krav är viktiga, säger Gunilla Carlsson.

Barnvagnsmarschen i Stockholm 2013. Foto: Ulrika Hammar

– Jag hoppas att frågorna kanske synliggörs lite mer och de här politikerna som vi försöker påverka blir lite påverkade, sade Kitty Jutbring, som gick i marschen med lilla Nikki-Lo sovande i vagnen.

Marschen i Stockholm samlade uppskattningsvis omkring 650 personer.

Plakat vid barnvagnsmarschen i Stockholm 2013. Foto: Ulrika Hammar

Text: Therese Rosenvinge
Foto: Ulrika Hammar/RFSU


Läs mer

Unite for women: RFSU:s kampanj mot mödradödlighet i världen
Barnvagnsmarschen på Facebook
Redaktionsbloggen: Ottar i barnvagnsvimlet

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.