Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

In the navy med Harvey Milk

En muralmålning av Harvey Milk i Castro, San Fransisco. Bild: Wikimedia Commons

När lagen ”don’t ask, don’t tell” i USA nyligen togs bort, blev det möjligt för öppna hbt-personer att arbeta i det amerikanska försvaret. I linje med detta föreslog en kongressledamot i Kalifornien att det nu är dags att döpa ett av nationens örlogsfartyg efter den mördade homosexuella politikern Harvey Milk, som också var sjöofficer i marinen under Koreakriget.

Milk var den första öppet homosexuella politikern som nådde toppnivå i USA. Hans gärning blev kort, i bara elva månader var han fullmäktigeledamot i San Francisco innan han den 27 november 1978 sköts ihjäl på sitt kontor av en kollega.

Men Harvey Milk är fortfarande en ikon för hbt-rörelsen och hans namn lever vidare. Förutom The Harvey Milk Plaza i San Francisco har en gata i San Diego nyligen uppkallats efter honom. Det har den demokratiske kongressmannen i San Diego, Bob Filner, sett till. Under våren har han dessutom kampanjat för att ett av nationens örlogsskepp bör döpas efter Milk. Något som San Francisco-politikern Scott Wiener också tyckte var en bra idé varpå han i maj lade fram ett förslag i stadsfullmäktige om att stödja Filners initiativ.

Den 22 maj, samma dag som Harvey Milk skulle ha fyllt 82 år, tog San Franciscos fullmäktige ställning för namnförslaget genom att rösta för med 9 röster mot 2. Till Ottar.se säger Scott Wiener att beslutet om att döpa krigsfartyget ligger hos USA:s försvarsdepartement och att fullmäktigeomröstningen var en aktion som del i att försöka påverka på högre ort.

Att döpa ett militärfartyg efter Harvey Milk är en symbolisk handling som ligger väl i tiden med att ”don’t ask don’t tell” nu är borta.

Text: Anna Knöfel Magnusson

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.