Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Normkritisk sexfilm för alla

De tröttnade på likriktad kultur, låtsaslesbiska artister och platt porr. Nu gör Louise Malmberg och Therese Johnson inspirerande sexfilm med ett queert hjärta.

I mitten av 1990-talet var det tunnsått med alternativa influenser i populärkulturen. När den »lesbiska« ryska popduon Tatu slog igenom var de en främmande fågel bland alla smöriga pojkband. Men så var de bara lesbiska på låtsas. Therese Johnson blev besviken. Alla ville ju inte vara ihop med Nick Carter i Backstreet Boys.

Fortfarande kan det vara svårt att hitta inspiration till en gränsöverskridande sexualitet, en av drivkrafterna bakom hennes och Louise Malmberg filmprojekt The Story of us.

– Det är inte så att du vaknar upp en morgon och vet att du gillar bdsm. För att veta det måste du prova, och gå över en massa trösklar, säger Therese Johnson.

Malmberg och kollegan Louise Malmberg har arbetsvecka med filmen The story of us i Malmö när Ottar träffar dem. På köksbordet står hembakade tigermuffins. Filmidén växte fram när de bodde i samma kollektiv och pluggade en kurs på Malmö högskola. På vägen hem från skolan började de prata om porr. Om att porr kan vara ganska platt och okomplicerad, och att det inte finns någon alternativ inspiration. Diskussionen fortsatte över ett glas vin, över några veckors tid. Sen hade de bestämt sig. Projektet blev en gemensam sexfilm, The story of us.

12-storyofus-1.JPG
Mia, Emíl och Therese i The story of us

Mia, Emil och Therese under inspelningen av The story of us. Foto: Louise Malmberg

Målet är att skildra ett kollage av människor som delar med sig av tankar och erfarenheter som sällan skildras i media. Fokus ligger på vägen till erfarenheterna, sökandet efter varje persons individuella sexualitet och praktik.

Idag finns ett par delar klara, en musikvideo där Silvana Solo rappar om sex samt en iscensatt dokumentär där två unga personer möts och förverkligar en sexfantasi. Men fler delar ska till, närmast en intervju med en kvinna som berättar om sexlivet efter sin könskorrigering. Alla delar av filmen ska kunna visas var för sig beroende på sammanhang och publik, men företrädesvis med samtal efter varje visning. Diskussioner och workshops är en viktig del i projektet.

Johnson och Malmberg samlar in berättelser från människor som vill berätta och inspirera andra. Förutom att ge ett alternativ till heterosex vill Louise Malmberg och Therese Johnson även rucka på hierarkier inom queervärlden.
– Vissa praktiker anses finare än andra. Vi måste aktivt motarbeta det, vara vakna för att hierarkierna reproduceras även i vår subgrupp, säger Therese Johnson. I vår sexaktivism-värld ska alla rymmas. Det får inte bli normerande åt något håll.

»Regissörerna förberedde sig genom att själva testa att vara nakna framför kameran, för att sätta sig in i vad de utsatte de andra för.«

Att filma sex var något som Therese Johnson och Louise Malmberg gjort. Det var inte helt enkelt, tvärtom. Idén kom efter att en bekant berättat om sin fantasi, att bli regisserad och filmad under sex. Regissörerna förberedde sig genom att själva testa att vara nakna framför kameran, för att sätta sig in i vad de utsatte de andra för. När det sedan var skarpt läge, var de påtagligt nervösa. De filmade även sina egna reaktioner inför sexscenen och det uppsluppna samtalet mellan dem och kvinnorna efteråt.

– För mig var det väldigt gränsöverskridande och kändes först väldigt läskigt. Anna, en av de medverkande tjejerna, säger att hon först var på väg att inte gå av tunnelbanan. Men efteråt var det en lättnad, säger Therese Johnson.
Filmen riktar sig inte bara till unga människor som söker sin sexuella identitet. The story of us är lika mycket för dem mitt i livet som vill utvecklas, som vill ha ny inspiration.

När de visat filmen, har den jämförts med Dirty Diaries, Mia Engbergs samling sexfilmer som väckte debatt för ett par år sedan. Men även med Svt:s gamla ungdomsprogram Bullen, erkänner Louise Malmberg och skrattar lite.
Bullens stundtals småtöntiga brevfilmer till trots, så tycker Therese Johnson att det är en fin jämförelse.
– The story of us är mer Bullen än Dirty Diaries. Det är det här öppenhjärtiga och ärliga, att skriva ett brev i desperation för att få svar på frågor som ingen pratar om.

Text Lina Färm

Bild Louise Malmberg

The story of us har fått finansiering från Svenska Filminstitutet och Film i Västmanland, har visats ett par gånger hittills. regissörerna letarfortfarande efter medverkande och arbetar just nu mest med en workshopserie om film, sexualitet och identitet för fritidsgårdar.


Läs mer

Se ett smakprov ur The Story of us med rapparen Silvana Solo här

Mia Engbergs Dirty Diaries-projekt.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Krönika Sexualitet

»Jag avundas Linda Skugge«

Varför anses vissa mänskliga upplevelser för vulgära för kultursidorna? Tomas Hemstad efterlyser fler berättelser utan spärrar.