Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Nu öppnar Sveriges första chemsex-mottagning

Att ta droger vid sex för att förhöja upplevelsen har länge varit ett fenomen i delar av gayvärlden. Experter har varnat för att så kallat chemsex blir vanligare i Sverige. Nu öppnar Sveriges första chemsex-mottagning med rådgivning för homo- och bisexuella män.

Chemsex-fester, där människor kan spendera dagar i streck med att vara höga och ha sex med olika partners, är idag en välkänd företeelse såväl i städer som Amsterdam, Berlin och Moskva som på traditionella »gaydestinationer« som Ibiza. Trots att många av substanserna kan få en att tappa både omdömet och kontrollen letar många aktivt på appar som Grindr efter specifika taggar eller kodord för att hitta partners att ha drogpåverkat, och ofta anonymt och oskyddat, sex med.

I London, där drygt en åttondel av alla i gruppen män som har sex med män idag lever med hiv, ses chemsex numera som ett allvarligt problem. Runt om i Europa finns ett antal platser dit det går att vända sig om man upplever en chemsex-relaterad problematik.

»Mottagningen kommer framför allt att erbjuda samtalsstöd, och syftet är att sänka trösklarna in i vården.«

Den första svenska mottagningen med chemsex-fokus öppnar nu i september. Det är ett samarbete mellan RFSL Stockholm och Sexperterna.

Emil Briones Ahlén

Emil Briones Ahlén som är kurator och projektledare för mottagningen, säger att de i arbetet sneglat på sina europeiska förlagor.

– De använder sig av motivationsbyggande arbete. Allt kurativt arbete är individuellt, vi utgår från vad individen vill. Handlar det om att sluta med beteendet, eller om att göra det säkrare? Handlar det om att man vill lära sig ha bättre sex – utan droger?

Mottagningen kommer framför allt att erbjuda samtalsstöd, och syftet är att sänka trösklarna in i vården.

– Många kan uppleva att det är ett väldigt stort steg att vända sig till beroendevården. Man kanske inte identifierar sig som missbrukare, som det ofta beskrivs på hemsidor. Med vårt förtroendekapital i hbtq-communityt tänker vi att vi kan vara en enklare väg in. Det kanske resulterar i att man har två samtal och tycker att det räcker, säger Briones Ahlén.

»I bland annat Storbritannien och Spanien visar ny forskning på sambanden mellan chemsex och hiv.«

Typiska droger i chemsex-sammanhang är GHB, GBL, metamfetamin och (mindre vanligt i Sverige) mefedron. Det är substanser som gör att man upplever en ökad kåthet och blir mer ohämmad.

– En farlig kombination i vad som redan utgör en riskgrupp för sexuellt överförbara sjukdomar. I bland annat Storbritannien och Spanien visar ny forskning på sambanden mellan chemsex och hiv, säger Emil Briones Ahlén.

▶ LÄS OCKSÅ: KEMSEX – KÅT PÅ DROGER

I Sverige är forskningen ännu begränsad, men på RFSL Stockholm ser man på chemsex som ett ökande problem.

– Det är vår sammantagna bild av situationen. Vi är en verksamhet med samarbeten ute i communityt, och våra volontärer vittnar om att de sett sprutor på klubbar. Vi har även en dialog med Venhälsan (en klinik för transpersoner och män som har sex med män och som är hivpositiva eller vill testa sig för könssjukdomar, reds anm). Förra året såg de att hos 19 procent av deras 48 nya hiv-patienter hade chemsex haft en betydelse.

»Faktorer som ökat resande och enklare tillgång till droger via internet spelar in.«

Emil Briones Ahlén tror att faktorer som ökat resande och enklare tillgång till droger via internet spelar in.

Utöver samtalsstöd kommer chemsex-mottagningen att erbjuda utbildningar till vården och aktörer som nattklubbar, barer och bastuklubbar, bland annat i att identifiera och hantera överdoser.

Projektet är finansierat med stöd av Region Stockholm och mottagningen kommer att finnas i RFSL Stockholms lokaler på Södermalm och i samband med Testpoint (RFSL Stockholms hivtestning) vid Rådmansgatan.

Text Erik Galli

Bild Getty Images

▶ LÄS OCKSÅ: KEMSEX – KÅT PÅ DROGER

▶ LÄS OCKSÅ: SAMTALA MER, DÖM MINDRE

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.