Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

På rätt sida om vägen

Det är 1992 och de är på väg in från rasten. Det är tre snygga tjejer; i den mån tolvåringar kan vara det, och de hänger med killarna på skolgården. Lite tjafs, lite »fan vad ni är omogna« och ändå dröja sig kvar. I dörren står Kerstin och verkar missnöjd. Tjejerna hör, lärarkollegan hör, alla hör och det är meningen: »De beter sig som luder. Det där är framtida våldtäktsoffer«.

Det här var på den tiden då en förortsskola i Stockholm fortfarande kunde hysa elever från gräddiga villor, radhus och miljonprogram i samma klassrum. Jag (Kristina) var löjligt ung när insikten om vikten av att bo på rätt sida om vägen föll in i mig. Tror ni att någon tvekade om vilken klasstillhörighet de där små »slamporna« bar med sig i sina skolväskor?

»Men de tar det tillbaka. Kallar lekfullt varandra för hora och ger killar småmynt efter sex, som för att hinna före.«

Några år senare kunde vi ha varit med i Fanny Ambjörnssons I en klass för sig. Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer (Ordfront, 2004). Hon följer ett trettiotal elever på Barn- och fritids- respektive Samhällsvetarprogrammet som alla brottas med trånga normer, inte minst sexuella. Boken visar hur den hotande horstämpeln är starkt kopplad till klass, där Barn- och fritidstjejerna anses billiga oavsett beteende. Men de tar det tillbaka. Kallar lekfullt varandra för hora och ger killar småmynt efter sex, som för att hinna före. De är besläktade med deltagarna i dagens slutwalks och med de 343 »salopes« som 1971 gick ut och berättade om sina illegala aborter i Le Nouvel Observateur. »Trashiga« kvinnor kan absolut ha en positiv sexuell frihet som »fina« flickor saknar, men det var knappast det min mellanstadielärare hade i tankarna när hon drog en linje som skilde rena från smutsiga.

Det som står klart är att den som intresserar sig för sexualitet till slut också blir tvungen att fundera på hur skillnader i status, pengar och rörelsefrihet påverkar mänskliga relationer. Och det är precis vad Ottar gör i det här numret, där ni får möta kärlek och sex över klassgränserna, snacka med bridgeros och kolla hur mycket den urbana medelklassen egentligen knullar i sina sönderdesignade bostadsrätter.

Text: Carolina Hemlin, Kristina Lindquist och Rasmus Malm (vik), Ottars chefredaktörer

Den här texten publicerades i Ottar #4 2011. Läs hela numret – beställ här!

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.