Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Papporna stannar hellre på jobbet

Sedan 1997 har pappornas uttag av föräldradagar ökat från 9,9 procent till 17,5 procent. Men det är långt ifrån alla pappor som är föräldralediga. Mer än var fjärde pappa till barn födda 1995-1999 tog inte ut någon dag alls under barnets första fyra år.

Trots införandet av pappamånad 1995 var det 15 procent av papporna som inte utnyttjade en enda dag innan deras barn fyllde åtta år. Det betyder att för cirka 15 procent av barnen brann 30 dagar inne 2003 – de gick helt enkelt miste om tid tillsammans med sin pappa.

Också i samband med barnets fördelse har papporna svårt att slita sig från jobbet. Vart fjärde barn föds utan att pappan tar ut någon av de tio pappadagarna som de har rätt till i samband med förlossningen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.