Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Parning – relationer och sex i den digitaliserade generationen

Edvin och Naomi i filmen Parning, TriArt.

FILM: Parning
REGI: Lina Maria Mannheimer
I ROLLERNA: Edvin & Naomi

Lina Mannheimers nya dokumentär Parning utforskar den digitaliserade generationens* möjlighet att forma relationer. Om ungas självkänsla och dejtingliv, om att våga visa vad man vill och känner.

Edvin 20 år, bor i Amsterdam. Naomi 23 år, bor i Stockholm. Edvin frilansar som grafisk designer och är »sexuellt oerfaren«. Naomi jobbar på pocket shop, drömmer om att bli gynekolog och är »inte kvinnan i ditt liv«. De två träffas över nätet och en relation tar oväntat sin början. På åtta dagar skickar de över 3 000 meddelanden. Men är det kärlek eller vänskap, både och, eller något mitt emellan?

Parning är ett dokumentärt fiktionskollage med en unik berättarröst där tittaren får följa med nära, nära.

»Hur tränar man på att vara sårbar?«, frågar sig Edvin efter att han alldeles för sent kommer på att han visst är kär i Naomi.«

Lina Maria Mannheimer. Foto Ninja Hanna.

Lina Maria Mannheimer, regissör, intervjuar veckovis Naomi och Edvin. Hon får tillgång till deras digitala forum; Facebook, Tinder, Snapchat, Instagram, Skype och Whatsapp – men de utrustas också med en var sin kamera. Under ett år filmar de sekvenser och delar ur sitt liv.

Resultatet är en rå skildring av förälskelsens passion och grymhet, en digitaliserad generations längtan efter bekräftelse och närhet.

»Hur tränar man på att vara sårbar?«, frågar sig Edvin efter att han alldeles för sent kommer på att han visst är kär i Naomi. Naomi har då redan swipat höger, swipat vänster och gått vidare. För i en social media värld där mycket är tillrättalagt, där varje »post« har potential att spegla det perfekta livet när vi ska dela allt och samtidigt ingenting, är det kanske svårt att visa och veta vad man verkligen känner? Svårt att vara sårbar.

»Naomi problematiserar orgasmglappet, att ha menssex och att inte vara den där »sköna tjejen«, den som andra vill att hon ska vara.«

Edvin och Naomi i filmen Parning.

Det är både smärtsamt och underhållande att se hur Naomi och Edvin öppnar upp inför kameran och varandra. Hur Naomi problematiserar orgasmglappet, att ha menssex och att inte vara den där »sköna tjejen«, den som andra vill att hon ska vara. Medan Edvin ifrågasätter att penetrationssex skulle vara »riktigt sex» och har som nyårslöfte att suga kuk.

I en tid när ensamhet är ett växande folkhälsoproblem och många unga upplever stark ångest, sätter Parning känslor och att kunna släppa kontrollen i fokus.

»Det stänker upp i fittan« tjuter Naomi rakt ut i nyårsnatten. Edvin har flyttat till Singapore, känner sig ensam och Naomi flyger dit. Det är magkittlande att följa hur deras relation formas. Hur de skapar egna regler för vad som är okej, vad som är trygghet och partnerskap. För även om Parning fångar ungas oro och osäkerhet, visar den också att tryggheten är som störst när vi delar rädslor och drömmar – när vi vågar vara sårbara inför varandra.

Isabel Lind

* »Digitaliserad generation« syftar på 80/ 90-talister och framåt. De som vuxit upp med höghastighetsinternet och sociala medier som en självklar del av kommunikationen.


Läs mer

Parning recenseras i Dagens Nyheter

Om Parning på SF

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.