Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis HBTQI

Regnbågsflaggan – vad står den för?

En global symbol för lika rättigheter och synliggörande av hbtq-personer. Kidnappad av kommersiella krafter och nationalister för att vinna politiska poäng. Omdiskuterad, hatad och älskad. Men vad betyder den egentligen, och vem har skapat den? Ottar ger dig en snabblektion i regnbågsflaggans historia.

Regnbågsflaggan – som ofta också kallas prideflaggan – har sedan 1970-talet varit den samlande symbolen för hbtq-personers rättigheter och hbtq-rörelsen runtom i världen. Den är skapad för att stå för mångfald, respekt och fred, för tolerans, öppenhet och synliggörande. Flaggan består av regnbågens färger där färgerna symboliserar mångfalden inom hbtq-rörelsen.

Flaggan togs fram av den San Francisco-baserade konstnären och gayaktivisten Gilbert Baker, som avled i mars i år, 65 år gammal. Baker skapade flaggan 1978 när hbt-rörelsen som han var en del av, sökte efter en symbol för att spegla mångfalden i rörelsen.

Den första versionen av regnbågsflaggan.

I originalversionen består flaggan av åtta färger, där varje färg hade en symbolisk innebörd. Rosa = sex, Rött = liv, Orange = helande, Gul = solen, Grön = naturen, Turkos = konsten, Indigoblå = harmoni, Lila = själen/anden. I den vanligaste användingen av regnbågsflaggan idag används sex färger: Rött, orange, gult, grönt, blått och violett.

Carolina Hemlin

Stora bilden: Till flaggans 25-årsjubileum 2003 ombads Gilbert Baker att tillverka världens längsta regnbågsflagga, en två kilometer lång flagga som bars genom Key West i Florida. Bilden från http://maxwellphotography.ie/.

Se en videointervju med Gilbert Baker här.

Fler artiklar

Intervju HBTQI

»Jag vill tacka Trump«

Bree Fram kom ut på jobbet samma dag som Obama gjorde det möjligt att vara öppen som transperson inom amerikanska

Krönika HBTQI

Sjöng Elvis om bögsex?

Musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarson synar vad Elvis låt Jailhouse rock egentligen handlar om.

Reportage HBTQI

Kampen om Libanon

Drömmar om frihet och en bred queerfeministisk rörelse som mobiliserar. Ottar tar tempen på den sexualpolitiska kampen i Beirut.