Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju HBTQI

Samtala mer, döm mindre

David Stuart och Farhad Mazi Esfahani.

Hur ska vården jobba med att förebygga missbruk och sexuellt överförbara sjukdomar i samband med kemsex? Otter frågar två som arbetar med frågan, Farhad Mazi Esfahani och David Stuart.

— När det går från ett hanterbart bruk till ett problem så är konsekvenserna allvarliga, med drogutlösta hallucinationer och psykoser. Risken för överdoser ökar eftersom man hela tiden måste ta mer för att uppnå samma effekt, säger Farhad Mazi Esfahani som arbetar på Hiv-Sverige, en nationell organisation för de som lever med och berörs av hiv i Sverige.

De börjar se indikationer på att kemsex förekommer i Sverige, men än så länge i liten skala.

– Sedan finns det andra risker som hiv, hepatiter, gonorré och andra sexuellt överförbara sjukdomar, då drogerna sänker hämningar och känsla för fara och säkerhet, säger Farhad Mazi Esfahani.

Många olika sorters droger används i samband med kemsex, vanliga är amfetamin och metamfetamin, GHB och GBL, och mefedron.

Gemensamt är att de tas för att stimulera sexlivet genom att öka upphetsningen, uthålligheten och skapa en starkare sexuell upplevelse.

Stigmat kan påverka upplevelsen och njutbarheten av sex och relationer mellan män, och detta kan åtgärdas med vissa droger.

David Stuart arbetar med problem relaterade till kemsex på kliniken för hiv och sexuell hälsa på 56 Dean Street i London. Han gör en koppling till det stigma runt hiv som män som har sex med män ofta lever med och användningen av droger i samband med sex.

– Stigmat kan påverka upplevelsen och njutbarheten av sex och relationer mellan män, och detta kan åtgärdas med vissa droger. Moraliska, religiösa och kulturella attityder gentemot bögsex kan också komplicera upplevelsen. Tillgängligheten till droger har introducerat en bred grupp homosexuella män i hela världen till vissa droger, eller »chems«, genom sexappar. Det är den snabbaste och mest vitt sprida drogtillgängligheten i drogepidemiernas historia, säger David Stuart.

Farhad Mazi Esfahani definierar skillnaden mellan kemsex-bruk och annat problematiskt bruk av droger som att drivkraften i kemsex-bruket är sexet, snarare än drogerna.

Personerna själva ser det inte som ett drogproblem i första hand, utan som ett sexproblem.

– Personerna själva ser det inte som ett drogproblem i första hand, utan som ett sexproblem. Det gör att man inte söker hjälp för det, och behandlingsvården har inte resurser eller riktlinjer för att stödja.

Kemsex – kåt på droger. Ottar träffar Adrian och Frank.

Så hur ska vården förebygga missbruk och spridning av sexuellt överförda sjukdomar inom denna grupp? David Stuart tycker att det viktigaste är att möta kemsex-användare i samtal om deras sexliv.

– De flesta bögar som söker hjälp för detta ser sig inte som personer med drogproblem, utan som personer som har problem med sex och den moderna raggkulturen bland bögar. De mest lyckade initiativen är därför de som hjälper till att ändra beteenden, istället för att använda behandlingsmodeller för att behandla brukare av droger.

Stuart berättar om situationer där bögar går igenom behandling med andra brukare, kanske som ensam bög i en grupp, och hur det snarare kan kännas isolerande och sätta igång minnen från barndomen eller ungdomstiden.

– Och sedan sitter han där ensam en lördagskväll, bögporr på datorn, Grindr på telefonen, ensam, triggad och med risk för återfall. Hjälp runt kemsex måste skräddarsys runt upplevelsen av att vara bög i nutiden.

Farhad Mazi Esfahani tycker att det finns saker som de som lever i miljöer där kemsex förekommer kan göra.

– Vi kan vara medvetna och uppmärksamma fenomenet, påverka våra beslutsfattare att tillsätta resurser för vården och civilsamhället att öka kunskapen om kemsex.

David Stuart tillägger:

– Vi kan vara vänligare som gaycommunity; försöka förstå och empatisera med de som använder eller utvecklar problem med droger. Döma mindre.

Tomas Hemstad är frilansjournalist

Läs också reportaget Kemsex – kåt på droger


Läs mer

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.