Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

”Snubben” driver med patriarkatet

Bianca Kronlöf och karaktären Snubben

Skaparen bakom Youtubesuccén »Shit snubbar say…« heter Bianca Kronlöf. Med Ottar pratar hon om feminisisk depression, humor och aktuella showen I huvudet på Robert.

Humorshowen »I huvudet på Robert« spelas just nu på Dramalabbet i Stockholm. På scenen står Liv Elf Karlén, Agneta Wallin och Bianca Kronlöf, tillsammans spelar de olika »snubbar«.

Varför är din karaktär »Snubben« med i showen?

– Regissören Camilla van der Meer hade sett Youtube-klippen med Snubben och kontaktade mig. Hon gav mig 20 minuter att göra vad jag ville på. Jag har velat prova stand up länge och i den feministiska teatergruppen Gruppen som jag är med i använder vi oss mycket av humor, men jag ville testa att stå själv på scenen och tackade ja.

»I huvudet på Robert« är inspirerad av intervjuer med komikern Robert Gustavsson.

– Ja, men det är inte ett angrepp på Robert Gustavsson som person. Det är en kritik mot en manlig gemenskap som kanske kan verka mysig utifrån men som är uteslutande. Kritiken kan appliceras på en massa sammanhang där vissa inte får tillträde, inte bara på humorvärlden.

»En kompis frågade mig om jag fått några mordhot och jag blev helt chockad!«

»Snubben finns på riktigt«

Bianca ser internet som ett forum där Snubben-filmerna får röra sig mellan flera rum och möta en blandad publik. Men med internet kommer ibland hatkommentarer, och just näthatet mot feminister diskuteras mycket just nu. Vad har hon fått för reaktioner på Snubben?

– Nästan bara positiva. En kompis frågade mig om jag fått några mordhot och jag blev helt chockad! Men jag kunde ju fått lika mycket hatreaktioner som jag fått kärlek.

Snubben är rolig, men det är lätt att också bli förbannad på honom. Hur ser du på det?

– Det som är mest frustrerande med honom – trots att det är en karaktär – är ju att han finns på riktigt. Jag har till och med citerat min pappa i en av videorna. En relation jag var i tog slut och min pappa ringde mig och skulle vara lite rolig och sa »Hallå single malt whiskey!«.

Snubben är ett hopkok av kommentarer som Bianca och hennes kompisar fått och hört, och Bianca får även en hel del snubbematerial av folk som hör av sig.

Vilken är den vanligast förekommande snubbeaktiga kommentaren som brukar drabba henne själv?

− »Du är så himla rolig för att vara tjej«. Det är en missriktad komplimang, skulle det vara en smickrande att höra att jag inte är som en tjej? Att vara tjej är gött! En annan är »Det är så bra att du är feminist eftersom du är snygg«.

Vad betyder det?

– Jag vet inte om de tycker att det är lättare att lyssna på ett feministiskt budskap från en tjej som de tycker är snygg. Det säger ju en del om kvinnosynen hos den som sagt det.

Humor mot heteronormen

Snubben säger saker som »Flator, det är ju nice liksom. Eller inte så, alltså jag fattar ju att man inte ’får’ vara med« och »Jag är inte dömande mot tjejsex. Eller sex och sex, det är ju mer som förspel«.

− När en ser sig som norm så är det svårt att se situationer där en inte får vara med. Det blev oerhört tydligt för mig första gången jag hånglade med en tjej på en offentlig plats. Det kom fram en kille och kramade oss när vi kysstes. Var det en sexuell invit? Var det ett skämt? Jag puttade bort honom, men två minuter senare dyker han upp igen och kramar oss. Det är som att han tror att vi tycker att det fattas en kuk och vill att han ska lösa det problemet. Det skulle aldrig hänt om det varit en kille jag hånglat med.

− För att inte drabbas av vad jag kallar för den feministiska depressionen, som är att bli helt överväldigad av hur dåligt allt är och hur svårt det är att förändra, så angriper jag saker som är svåra på ett roligt sätt. Mitt bästa tips är att omge sig med nära som kan stötta dig. Jag vill inte höra frågan »varför är du feminist?« från mina nära, de vet varför jag är feminist. Invig dina vänner i det du tycker är viktigt, det gör att du orkar.

Biancas egna tips skiljer sig lite från Snubbens. När Snubben vill skicka med visdomsord på Dramalabbet är det: »Tjejer, ett tips från mig till er: bry er inte så mycket. Det funkar ju för mig.«

I huvudet på Robert spelas nästa gång 12 och 13 maj, läs mer här!

Linda Israelsson

Frilansskribent och är med och driver bloggen Fitt for fight

Fler artiklar

Krönika

Det finns ingen återvändo

Professor Mohammad Fazlhashemi om hur den feministiska revolutionen i Iran banar väg för frigörelsen.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.