Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter HBTQI

Stor uppslutning trots politiskt motstånd på färöisk Pride

Färöarnas tredje Prideparad någonsin gick i strålande solsken i fredags i huvudstaden Torshamn. ”Folket har kommit längre än politikerna och kyrkan”, sa hbtq-aktivister som Ottar pratade med.

Pride har hållits på Färöarna två gånger tidigare, senast 2007. Då var det knappt 100 personer som deltog i manifestationen. I fredags var uppslutningen desto större, då samlades hela 5 000 enligt arrangörerna – inte illa med tanke på att det knappt bor 50 000 på öarna. Tåget gick längs med huvudgatan Torsgóta ner mot tingshuset, där en konsert arrangerades med bland annat Eivør, en av Färöarnas populäraste artister. Torshamns borgmästare höll ett försiktigt tal där han pratade om ett ”Torshamn för alla” utan att nämna hbtq-personer eller deras rättigheter. Men många deltagare verkade ändå nöjda med symbolhandlingen att en färöisk politiker fakiskt ”vågade” förekomma i ett hbtq-sammanhang.

12-färöistpride-2.JPG
Sonja Jógvansdóttir från hbtq-organisationen LGBT Føroyar och Annlis Bjarkhamar, hbtq-aktivist.

Sonja Jógvansdóttir från den färöiska hbtq-organisationen LGBT Føroyar och Annlis Bjarkhamar, hbtq-aktivist och före detta minister, var båda nöjda:

Mediebilden av Färöarna är präglad av religiösa fundamentalister och politiker som är emot hbtq-personers rättigheter. Men jag upplever att folket ofta har kommit längre i de här frågorna. Det visar sig i att så många dök upp idag, säger Annlis Bjarkhammar.

Färöarna, en ögrupp som befinner sig mellan de brittiska öarna och Island, ingår i det danska kungariket men är självstyrande i de flesta lokala frågor. Färöarna var sist i Norden med en diskrimineringslag som inkluderar sexuell läggning och flera fall av hatbrott har uppmärksammats under senare tid. Ett annan omskriven händelse var när ledaren för det kristna partiet Miðflokkurin för två år sedan vägrade äta middag med Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir eftersom hon är lesbisk.

»Ledaren för det kristna partiet Miðflokkurin vägrade äta middag med Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir eftersom hon är lesbisk.«

Sonja och Annlis berättar att situationen på Färöarna har blivit mycket bättre bara de senaste fem åren, sedan diskriminering som har samband med sexuell läggning förbjöds 2006. Den har betytt mycket för medieklimatet och för retoriken i politiken.

– Det finns oerhört få äldre hbtq-personer kvar på Färöarna. Vi är i princip äldst – och vi är 34 och 38. För bara några år sedan var det en enkel biljett härifrån som gällde om man ville komma ut som hbtq-person. Nu finns det en stor grupp färingar i tjugoårsåldern som valt att stanna kvar och inte flytta till exempelvis Köpenhamn, berättar Sonja Jógvansdótttir.

Mycket återstår att göra vad gäller hbtq-personers rättigheter, särskilt vad gäller transpersoners rättigheter och synliggörande i samhället, men också vad gäller könsneutralt äktenskap – något som debatterats i färöiska medier sedan Danmark införde det tidigare i år. Färöarnas religiösa elit är dock starkt emot.

Nästa steg är en kampanj riktad mot politikerna för att de ska lägga fram ett förslag om att göra äktenskapet könsneutralt. Många politiker är rädda för att det ska vara impopulärt hos det färöiska folket. Vi hoppas att den stora uppslutningen i denna Prideparad ska motbevisa dem, säger Sonja Jógvansdótttir från LGBT Føroyar.

Text och bild: Anneli Tillberg

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och