Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Tål du inte skämt?

I Bangladesh genompatriarkala samhälle osynliggörs kvinnors sexualitet. Fast det blir bättre också. Sissela Kyle besökte landet inför barnvagnsmarschen 8 mars.

Flickor sitter i ett kalt rum med cementväggar, direkt på golvet och lyssnar på en ung kvinna som berättar om hur barn blir till. Hon undervisar om preventivmedel, om hygien, om möjligheten till säker abort, så kallad MR, »menstrual regulation«. Hon berättar om kvinnans rätt att säga NEJ.

Jag är på resa med RFSU, i egenskap av mammaambassadör i Unite for women-kampanjen. Vad vet jag om detta land? Överbefolkat, ständigt översvämmat, muslimskt och fattigt. Men också en ung nation som lyckats vända den explosiva befolkningskurvan i rätt riktning, där mödradödligheten har sjunkit med 40 procent.

Jag är beredd på trängsel och armod, väntar mig flickor och kvinnor som lever i förtryck. Och så är det. Under sex intensiva dagar besöker vi sjukhus, kliniker, skolor, föreningar och FN. Överallt sätts vi i konferensrum med bord i fyrkant och bjuds på kakor och te.

Det är alltid männen som talar och när vi besöker skolor är det killarna som för ordet. Vi måste uttryckligen be flickorna att säga något och när vi gör det känner vi hur gärna de vill berätta så vi tar några av dem avsides, och de vill aldrig sluta prata. De berättar om sina planer och drömmar. Alla vill utbilda sig bli läkare, ingenjörer, designers, ekonomer. Alla vill de gifta sig när de är 25-26 år. De är så söta i sin iver och ändå så sorgliga eftersom chansen att någon av dem ens ska komma i närheten av sina mål är minimal.

Två ämnen står högst på dagordningen vart vi än kommer, barnäktenskapen och våldet mot kvinnor. Flickor gifts bort när de är i yngre tonåren, familjerna arrangerar äktenskapen. Ofta är brudarna på tok för små och tunna och har väldigt svårt att klara graviditeter. Barnäktenskapsproblematiken är klasslös, den genomsyrar samhället liksom våldet mot kvinnor. En lag har införts mot sexuella trakasserier. De kallades förut för »Eve teasing«, liksom Eva-retning som om det var lite kul bara. Det där känns ju igen, så förklaras ju gärna manliga ofredanden. Tål du inte skämt? Har du ingen humor? I Bangladesh har de tydligen fattat att det där inte har med komik att göra. Tvärtom tar man väldigt allvarligt på problemet. Man försöker få männen att sluta tracka och kvinnorna att säga ifrån. Det verkar gå sådär. Det är ett genompatriarkalt samhälle.

»Tjejerna har grejerna och det är lite meck med det där. Har ingenting med sex att göra.«

Det är farligt för flickor att gå ensamma eller i mörker, på obevakade platser, vänta på bussen, gå från skolan, hälsa på en kompis, handla, gå hem. En kvinna träffar vi som talar högt och självsäkert men det är också på Dhaka Medical Collage Hospitals kvinnoavdelning, där inga män får vara. Där chefar doktor Soraya. Jag stirrar på hennes guldsari och perfekta sminkning. Känner mig rätt bonnig i jeans och t-shirt. Sjukhuset är smutsigt, proppfullt av människor som väntar, sover, sitter, ligger, äter.

På BB-avdelningen ett hav av sängar med unga mödrar, små nyfödda, syskon och släktingar hopkrupna som i livbåtar. Doktor Soraya berättar om MR (menstrual regulation), tekniken som uppstod på tidigt 70-tal i en vilja att begränsa befolkningsexplosionen. MR är en skrapning som utförs fram till tionde veckan i en graviditet men utan att någonsin ordet abort nämns. En praktisk lösning som gagnar kvinnor och som accepteras av muslimska ledare. Typ tjejerna har grejerna och det är lite meck med det där. Har ingenting med sex att göra. Riktiga, fina kvinnor antas inte vara intresserade av sex alls.

Jag funderade mycket på Sverige för länge sedan, på skildringar jag läst om flickor och kvinnor och smuts och okunskap och om graviditet som en möjlig livsfara. Jag tänker på Elise Ottesen-Jensen som reste landet runt och predikade sex och samlevnad för flickor. Och som berättade det mest omvälvande av allt. Flickor, kom ihåg att ni har rätt att säga JA!

Sissela Kyle är skådespelare, komiker och en av RFSU:s mammaambassadörer


Läs mer

* RFSU:s kampanj mot mödradödlighet: Unite for Womens webbplats

* Läs om mödradödlighet och kvinnors rätt till vård och säkra legala aborter. RFSU:s arbete för att minska mödladödlighet.

* Unite for women. RFSU:s kampanj för att stoppa mödadödlighet.

* Jag kommer aldrig sluta driva dessa frågor. Intervju med Brgitta Ohlsson om mödraddödlighet 2011.

* På liv och död. Ledare om mödradödlighet ur Ottar #1 2010.

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.