Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Irland anmäls till FN i abortfrågan

Amanda Mellet blev nekad fortsatt vård när hon fått veta att fostret i magen inte skulle överleva graviditeten. Nu ska tre fall granskas av FN som ska avgöra om Irland kränkt kvinnornas mänskliga rättigheter.

Imorgon anmäler organisationen Center for Reproductive Rights (CRR) landet Irland till FN:s människorättskommitté. I anmälan anklagas Irland för att ha kränkt en kvinnas rättigheter när de nekat henne hjälp att avsluta en graviditet där fostret hade så allvarliga skador att det inte skulle överleva utanför livmodern.

Amanda Mellet som bor i Dublin fick i november 2011, då 21 veckor in i graviditeten, veta att fostret i magen led av allvarliga missbildningar och inte skulle överleva – antagligen inte ens graviditeten ut. Amanda och hennes partner James hamnade i en djup kris då barnet var önskat. Men istället för att få avsluta graviditeten med hjälp av den irländska sjukvården blev de utskuffade från systemet, och hänvisade till att åka till England för att göra en sen abort. På Irland finns i dag inget alternativ till att gå igenom hela graviditeten och föda ut det skadade eller döda fostret. Amanda anser att Irlands behandling av henne – efter att hon fått ett av de värsta beskeden i sitt liv – var grym och kränkande. Skammen som läggs på kvinnor som gör abort i det djupt katolska landet är stor, ofta talar man inte ens om att man gått igenom en. Men Amanda och James bestämde sig för att berätta sin historia.

Ottar nådde Amanda Mellet via telefon. Vad hoppas du att anmälan till FN ska leda till?

– Jag hoppas att den irländska regeringen kommer genomföra de förändringar som krävs för att den här praktiken som innebär att kvinnor som redan sörjer sitt förlorade barn tvingas resa utomlands inte ska fortsätta, säger Amanda Mellet till Ottar.

I Irland är abort förbjudet under alla omständigheter utom när kvinnans liv är i fara. I juli i år mjukades de förut ännu hårdare abortreglerna upp något och man tillåter numera abort när det föreligger fara för den gravida kvinnans liv. Nu försöker jurister genom att anmäla Amandas fall och två andra liknande till FN:s människorättskommitté få ett utlåtande som skulle kunna verka för en ytterligare förändring av lagen.

»Vi hoppas kommittén gör ett uttalande som säger att det Amanda utsatts för är rättsvidrigt.«

Utslaget från kommittén är inte juridiskt bindande eftersom abortlagstiftning är en fråga som enskilda länder själva bestämmer över och dessutom kan det ta upp till fyar år för kommittén att behandla fallen. Men Center of Reproductive Rights är hoppfulla.

– Det är Amandas enskilda fall som prövas, men vi hoppas att det ska ge effekt även på nationell nivå, säger CRR:s europachef Johanna Westeson.

CRR siktar på att Irland i förlängningen ska pressas till att anta en mindre strikt abortlag generellt, men av denna anmälan – den första av tre – vill de att Amanda Mellet tilldöms skadestånd för det lidande hon tvingats gå igenom.

– Om det går som vi hoppas så gör kommittén ett uttalande som säger att det Amanda utsatts för är rättsvidrigt, säger Johanna Westeson.

Text Carolina Hemlin


Läs mer

Europas exilaborter – artikel ur Ottar #3 2013

Ny strid om Irlands abortlag på Ottar.se

Ottars medarbetare Anna Dahlqvist har i sin bok ”I det tysta – abortresor på Europas bakgård” intervjuat bland andra Amanda Mellet.

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.