Taggat med: Irland

»Irlands stora sexualpolitiska kamper är skrivna på min kropp«

Med outsinlig energi och över ett halvt liv av aktivism bakom sig är irländska Ailbhe Smyth en legend inom aborträttsrörelsen. I maj 2018 röstade det irländska folket för en lag om fri abort, efter ett totalförbud i 150 år. En historisk sexualpolitisk seger som Ailbhe Smyth var en motor i. Nu vill alla veta hur hon lyckades.

Historisk folkomröstning på Irland

Den 25 maj får irländarna chansen att rösta bort abortförbudet i landet. Men även om det blir en seger för aborträttsaktivisterna väntar en fortsatt kamp mot stigma och för tillgång till abort i praktiken. »Samvetsklausuler kan vi inte komma ifrån«, säger forskaren och aktivisten Máiréad Enright.

Irland röstar om samkönade äktenskap

Den 22 maj håller Irland folkomröstning om samkönade äktenskap. Allt tyder på ett ja, men de aktivister som Ottar träffar vågar inte ta ut segern i förskott. Och det finns ett motstånd – inte minst bland äldre.

Irland anmäls till FN i abortfrågan

Amanda Mellet blev nekad fortsatt vård när hon fått veta att fostret i magen inte skulle överleva graviditeten. Nu ska tre fall granskas av FN som ska avgöra om Irland kränkt kvinnornas mänskliga rättigheter.

Irländsk strid om ny abortlag

Nu viner slagorden över den irländska ön. Abortkämpar på båda sidor mobiliserar när en av Europas hårdaste abortlagar ska ändras, och regeringen väntas komma med ett lagförslag under april.

Prenumerera på RSS - Irland