Taggat med: jämställdhet

Upp till bevis, Facebook!

Ottars chefredaktörer Carolina Hemlin och Ida Måwe om hur nätjättarnas censur av den feministiska kampen måste stoppas.

Ministern som fick ta över #metoo

Hon fick ta över som jämställdhetsminister när de många vittnesmålen ur Me too-rörelsen övergått i politiska förslag. Men vad vill hon se för förändringar? Och hur ser hennes sexualpolitiska mandat ut? Ottar har träffat Lena Hallengren.

It’s a man’s world

Rebecca Svart skriver om en kriminalvård där kvinnor är i minoritet och ett samhälle som dömer dem långt hårdare, just för att de är kvinnor.

Kvinnorna förlorar i nationalismens Europa

I går bjöd Expo och Kvinna till Kvinna in till gemensamt seminarium i Stockholm. Temat var nationalism och kön i Europa, baserat på den gemensamma studien ”Folk, familj och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet”.

– Det här är farligt på riktigt. Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna, sade riksdagsledamoten Ylva Johansson (S) i sin reflektion kring Expos och Kvinna till Kvinnas rapport.

Om en dryg vecka är det val till EU-parlamentet där ett flertal nationalistiska partier i Europa förväntas nå framgångar och därmed förändra det politiska klimatet.

Ett sextiotal personer hade letat sig in i lokalen när journalisten Helle Klein hälsade alla välkomna. Panelen bestod av Kvinna till Kvinnas ordförande Lena Ag, Azra Čaušević från hbtq-organisationen Okvir i Bosnien-Hercegovina, frilansjournalisten Annika Hamrud, jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och Ylva Johansson (S). Studien är baserad på de nationalistiska partierna i Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Serbien, Ungern, Österrike, Nederländerna och Frankrike. Under samtalet diskuterades hur nationalismens framfart kommer att påverka de mänskliga rättigheterna – där kvinnorna är de största förlorarna.

»Vi har länge förlöjligat högerextrema krafter och sagt att de är fåniga och korkade. Kanske är det så, men det här är farligt för de mänskliga rättigheterna.«

De nationalistiska partierna i Europa har mycket gemensamt, det vill säga idén om den heterosexuella kärnfamiljen, kvinnan som ansvarig för familjen och reproduktionen samt en stark invandrarfientlighet. Däremot har de olika retoriska strategier. Annika Hamrud, har skrivit boken ”Svensk, svenskare… Ett reportage om Sverigedemokraterna”. Hon ser en tydlig likhet mellan Sverigedemokraternas politik och de andra högerpopulistiska partierna i Europa.

– De nationalistiska partierna söker den plats som finns i respektive land. Ska man bygga upp en nation enligt nationalistisk modell så måste man definiera vad som är typiskt i varje land. Det kan se väldigt olika ut. Jämställdheten är en del av den svenska självbilden, vilket gör att Sverigedemokraterna anspelar på den, men kvinnorna är bortglömda i deras politik. Speciellt de kvinnor som inte är födda i Sverige, sade Annika Hamrud under seminariet. 

Text: Sarah Norling, praktikant på Ottar 

1325 fungerar inte - kvinnor glöms bort

I höstas var det tio år sedan FN:s medlemsstater skrev under resolution 1325, om kvinnors rätt att delta i fredsprocesser och till skydd under konflikter. Inte mycket har hänt och FN och EU får svidande kritik.

Yngst i Spaniens regering

Bibiana Aído är Spaniens mest kritiserade minister, som tar stark ställning för fri abort och mot sexuellt våld. Ottar rapport har träffat Spaniens jämställdhetsminister.
– Vår politik förändrar många människors liv. Motståndet är stort just för att vi går så fort fram.

Yngst i regeringen

Hon är Spaniens mest kritiserade minister, som tar ställning för fri abort och mot sexuellt våld. Ottar tar pulsen på Spaniens jämställdhets­minister Bibiana Aído.

Familjen über alles

På några decennier har Spanien gått från diktatur till progressiva lagar om jämställdhet och hbt-frågor. Men egentligen handlar det ändå bara om att behålla idealet om Den Heliga Familjen, skriver Raquel Platero Méndez.

Prenumerera på RSS - jämställdhet