Taggat med: kultur

Kampen om kulturarvet

Kulturpolitiken har blivit ett hett politiskt slagfält, och inte sällan står striden kring normkritik och hbtqi. Sverigedemokraterna vill värna det »svenska« kulturarvet. Men vilken sorts historier ska bevaras, vilken konst får existera och vilka röster blir hörda? Ottar reder ut vad som står på spel när Sverigedemokraterna växer.

Världens första regnbågsflagga syddes här

San Franciscos stadsfullmäktige vill skapa särskilda »kulturdistrikt« för att bevara stadens queerkultur. Men vad är meningen med det när inga queers längre kan leva där, undrar Tomas Hemstad.

Samtycke på scen med Cleo och Juck

I helgen drar rapparen Cleo och danskollektivet Juck ut på Sverigeturné med Riksteatern för att sprida feminism från scenen. Ottar pratar med Nathalie »Cleo« Missaoui, om #metoo, samtycke och våldtäktskultur.

Tar fasta på aktivismen

Tony Kushners episka pjäs om aids, sex och politik i 80-talets New York räknas till samtidsdramatikens riktigt stora verk. Ottar har träffat regissören Farnaz Arbabi som sätter upp Angels in America på Dramaten i vinter.

Den som ligger ska dö

Halloween är skräckfilmernas stora högtid och inte sällan är sexualitet ett bärande tema i genren. Ottars Tomas Hemstad tipsar om sju rysliga rullar om oskuld, sprittande hormoner – och ond, bråd död.

Hej Sebastian Lönnlöv...

...författare till den nyutkomna boken »HBTQ – Böcker bortom normen«.

Tävla om Ottars nyårspaket!

Har du koll på sexualpolitiken? Delta i Ottars kulturquiz och var med och tävla om ett lyxigt bok- och tidskriftspaket!

1. Miley Cyrus väckte reaktioner under året. Vid ett tillfälle sa hon att folk i musikindustrin är ”old and too jewish”, och vissa kritiker menade också att  hon med en viss dansrörelse exploaterade stereotyper av ”svart sexualitet”. Vilken rörelse?

1. Twirling
X. Taling
2. Twerking

 

2. Förtrycket av hbtq-personer i Ryssland harhårdnat under året. I somras kom Anna Focks debutroman ”Absolut noll”, om unga bögar i en rysk storstad. Viken?

1. Sankt Petersburg
X. Moskva
2. Novosibirsk

"Absolut noll" av Anna Fock. Foto: Ersatz förlag
Foto: Ersatz

 

3. Margareta Garpes pjäs ”Hjärtats dubbla slag”, som hade premiär på Stockholms stadsteater i våras skildrar en tid då aborträtten var villkorad – ofta med sterilisering. Tvångssteriliseringarna i det här landet uppörde dock inte förrän i år, 2013 och många transpersoner strider nu för skadestånd. Vad var det som i januari avskaffade tvångssteriliseringarna i Sverige?

1. En dom i Kammarrätten
X. En proposition från regeringen
2. En uppmaning från Europarådets parlamentariska församling

"Hjärtats dubbla slag". Foto: Stockholms stadsteater

 

4. I Netflix-produktionen ”Orange is the New Black” leder nedskärningar i fängelset till att transkvinnan Sophia Burset (Laverne Cox) förvägras livsviktiga hormoner. Vad gör Sophia på anstalten, förutom att avtjäna ett straff för kreditkortsbedrägeri?

1. Hon lagar mat
X. Hon är frisör
2. Hon jobbar i kapellet

Laverne Cox i "Orange is the new black". Foto: Netflix
Laverne Cox. Foto: Netflix

 

5. På film och tv finns återkommande tematiska figurer kopplade till oönskade graviditeter, där den kanske mest grundläggande är ”fina flickor gör inte abort”. Vilken är det som används i första säsongen av tv-serien ”Girls”, när Jessa inte dyker upp till sin inbokade abort?

1. Ett vältajmat missfall
X. Hon bestämmer sig för att genomföra graviditeten
2. Falskt alarm, hon var inte gravid

Foto: HBO

 

Skicka dina svar till ottar@rfsu.se senast den 31 december och du har chans att få ett bokpaket hem i brevlådan när januari är som gråast! : 

I paketet ingår Romanen Happy Holiday av Bodil Sjöström (Damm förlag), Seriealbumet Det bästa barnet av Sofia Olsson (Galago), Diktsamlingen Omslag - queer poesi (Rosenlarv förlag), Ottar senaste nummer med tema Brott&Straff och Ottars specialbilaga Ottar: ÅLDER!

"Det har blivit bättre"

Den amerikanske författaren David Levithan är på kort Sverigebesök med sin nya roman. Ottar fick ett samtal om böcker, sex och politik.

Starkt om undertryckt sexualitet

de_oskyldiga3.png

"De oskyldiga" på Dramatens lilla scen. Foto: Roger Stenberg
"De oskyldiga" på Dramatens lilla scen. Foto: Roger Stenberg

”De oskyldiga”, som hade premiär på Dramatens Lilla scen i förra veckan, är värd alla lovord. Närvaro, rörelse, smärta och oro – allt finns i Jenny Andreassons uppsättning av Lillian Hellmans skandalsuccé från 1934, med Dorte Olesens koreografi, och det är strålande teater.

Karen (Eva Röse) och Martha (Jessica Liedberg) driver något i kulturen så ovanligt som en idyllisk internatskola, det går bra, de är habilt lyckliga i sin intima kamratskap. Tills den uppenbart störda eleven Mary - en fantastiskt obehaglig Sanna Sundqvist - sprider ut ett rykte om att skolfröknarna ligger med varandra, att de har en ”onaturlig” relation.

En dryg generation före Stonewall och ett halvsekel före Queer nations ”We’re here, we’re queer, get used to it!” är den centrala konflikten hos Hellman lögner, ryktesspridning och ärekränkning, inte det våld som det innebär att inte kunna leva ut eller ens tänka det begär och den kärlek som antyds mellan kvinnorna. Det är provocerande, men ett viktigt tidsdokument. Och temat är som bekant verklighet på närmare håll i vår del av världen än man helst vill tänka på.

Dessutom: Jag vet inte sist när jag såg ett sådant kraftfullt kvinnokollektiv på Dramaten, kanske var det i ”Bernardas hus” 2008 med bland andra Marie Göranzon och Melinda Kinnaman. Och precis som i Federico García Lorcas sista pjäs finns i ”De oskyldiga” frågor om heder, inlåsning, undertryckt sexualitet – och den oundvikliga undergången.

Kristina Lindquist 
 

Starkt om villkorad aborträtt

Sidor

Prenumerera på RSS - kultur