Taggat med: Polen

»Om de slänger ut oss genom fönstret kommer vi tillbaka genom dörren«

Det senaste året har över 90 kommuner och regioner runt om i Polen antagit deklarationer mot »hbtq-ideologi«. Syftet är att värna traditionella familjevärderingar. Nu växer aktivismen för hbtq-rättigheter i landet.

Efter svarta protesterna

I oktober 2016 fylldes de polska gatorna av svartklädda demonstranter. Massiva protester satte stopp för ett totalt abortförbud. Men vad hände sen? Ottar reste till Warszawa för
att ta pulsen på den sexualpolitiska kampen.

»Vi vann ett slag men kriget fortsätter«

De polska demonstranterna lyckades stoppa ett totalt abortförbud men regeringspartiet lämnar dörren öppen för ett nytt försök. Nu kraftsamlar proteströrelsen för fortsatt kamp och de hoppas på Europas stöd.

Historien upprepar sig kring abortförbud i Polen

En våldtagen tonåring, någon som bär på ett döende foster eller själv är svårt sjuk. Det är de som ska tvingas fullfölja graviditeter, enligt det nya förslaget om totalförbud av abort i Polen. Historien upprepar sig när kyrkan och politikerna gör gemensam sak utan folkligt stöd.

Polens premiärminister vill totalförbjuda abort

Aborträtten hotas i Polen. Premiärministern Beata Szydło har gått ut och vill totalförbjuda abort, och landets biskopar kräver detsamma.

Kvinnor fick abort med hjälp av drönare

Abortmotståndare hade hotat med att skjuta ned dem. Men de drönare som aborträttsorganisationen Women on Waves skickade över polsk-tyska gränsen klarade resan och två kvinnor tog läkemedel för medicinsk abort direkt då de landade i polska Słubice.

"Världen har blivit bättre"

I ett uppmärksammat fall vägrades en 14-årig kvinna i Polen abort efter en våldtäkt. En grov kränkning av kvinnans mänskliga rättigheter, har nu Europadomstolen slagit fast. Johanna Westeson, Center for Reproductive Rights, välkomnar domen.

»Kyrkan sätter käppar i hjulen«

Det tabubelagda ämnet abort har fått mycket uppmärksamhet i Polen senaste tiden. Det beror delvis på det sexualpolitiskt radikala partiet Palikotrörelsens oväntade framgång i valet hösten 2011. Ottar har pratat med partiledaren Janusz Palikot.

Bistånd i fokus på SRHR-möte

Tre frågor till...
... Ann Svensén, policychef på RFSU och ordförande i EuroNGO, som 13-14 oktober håller sin årliga konferens. I år står den polska organisationen Federa värd i Warszawa.

Risk för totalförbud mot abort i Polen

Polen som just nu är ordförandeland i EU förbereder ett lagförslag om att totalförbjuda abort. Oroande, säger polska kvinnoorganisationen Astra.

Sidor

Prenumerera på RSS - Polen