Taggat med: transvård

»Det har blivit svårare att bli tagen på allvar«

Hur påverkas unga transpersoner av debatten om transvården? Ottar har träffat Amanda Hansson och Theo Haglund som menar att deras röster inte fått plats i diskussionen.

Vinn medlemskort till Tempo Dokumentärfestival 2-8 mars!

Ottar lottar ut tio stycken medlemskort till Tempo Dokumentärfestival 2-8 mars. Var med och tävla!

Hur ska vi förstå transfobin?

Har motståndet mot transpersoner ökat i samhället, och inom feminismen? Joel Mauricio Isabel Ortiz pratar med Signe Krantz och Aleksa Lundberg, som varit del av vårens diskussioner om transvård och inkludering.

BMI-gränser slår hårt mot transpersoner

Vad händer om du i stället för att få livsviktig könsbekräftande vård, skickas hem med ett krav på att gå ner 20 kilo? Allt fler regioner och landsting har infört BMI-gränser, och transpersoner drabbas extra hårt.

Transvården för personer med funktionsnedsättning brister

Transpersoner med intellektuell funktionsnedsättning drabbas ofta av brister i kunskaperna i vården. Vi träffar Maria som fick remiss till transmottagning för tio år sedan, men ännu inte fått den hjälp hon önskar.

Transvård eller vanvård?

Bristen på kunskap om ickebinära personer inom transvården är stor. Läkare och patienter är överens om att kompetensen måste öka. Ottar träffar Mio, som drabbats av vårdens okunskap om könsidentitet.

»Jag sa att jag hatar min kropp. Det stämmer inte, men det är vad de vill höra.«

UKRAINA. För att få tillgång till vård måste transpersoner i Ukraina gå med på att låsas in. 30-45 dagar på psykiatrisk klinik är en obligatorisk del av könsidentitetsutredningen. Nu höjer transrörelsen i Ukraina rösten för rätten att få vara fri.

Prenumerera på RSS - transvård