Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
09

#1 2009
Ensamhetens kön

Var tredje människa i Sverige bor själv – för femtio år sedan var det knappt en av tio. Unga känner mer ensamhet än äldre personer, och många fler män än kvinnor lever ensamma. Är det en effekt av vår individualiserade och kommersialiserade kultur? Vad gör det med relationer, med kärleken, med sexualiteten?

Ledare: Solitäritet. Ottars redaktörer förklarar varför årets första nummer går ensamhetens stig.

Ensamhetens kön: En del väljer ensamhet, andra skyr den som pesten. Men vad händer i kroppen, och med själen, om man aldrig ens får en kram? Kristina Hultman undersöker ensamhetens vara.

Krönika: En familjefobikers bekännelser. Roger Wilson fick nog vid släktens julbord, men inser att även hbt-världen skapar kärnfamiljer.

Kapitaliseringen av kärlek: I marknadsekonomins tid finns inga ursäkter för att sakna partner och människans längtan efter gemenskap är något man kan tjäna pengar på. Anna Hellgren undrar vad Marx hade sagt.

Somnar alla andra lugnt på söndagkvällarna? Vad gör man om man känner sig ensam trots att man är bland vänner? Carolina Setterwall om ensamhetsflykt.

KRÖNIKA: Myten om den ensamme mannen av Lissa Nordin

Varning på stan: Hur är det att bli singel vid 50 efter 26 år av liv ihop med någon? Ottars Anna Hellgren tillbringar en lördagskväll i Norrköping.

Mammakamp: Dubbelmoralens smutsiga pris. I Kenya har var tredje gravid kvinna som dör genomgått en osäker abort. Joyce Mulama rapporterar från Nairobis förorter.

Tyst spel om Irland: Annika Ström Melin om varför Irlands nej till Lisssabonfördraget blev en fråga om abort.

Uppåt framåt: Annika Dalén beskriver det sexualpolitiska läget i Latinamerika.

OTTARSKOLAN: Solosex – hur funkar det?

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2009)

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER