Go east!

#1/2013
Ottar inleder detta ormens år med att blicka österut – mot en världsdel i förvandling.
INNEHÅLL

LEDARE: Med blicken österut

JUST NU: Superjuristen

Veteraner bryter tystnaden

TEMA: GO EAST!

Kartan ritas om
Länder som Kina och Indien blir tyngre aktörer och påverkar det globala maktspelet kring sex. Ottar tittar in i kristallkulan och undrar vad det får för följder.

Gifta på låtsas

SAMTAL: Sexrevolution på mandarin

Starkast på gatan
Relationer, kärlek och bebisplaner samsas med whiskey, slagsmål och rivalitet. Bangkoks äldsta bro är en samlingsplats för stadens unga.

Sexrasism
Vi undersöker den sexualiserade rasismen mot östasiater i Sverige.

Köttsex nej tack!
I Japan blomstrar den fiktiva romantiken. Ottar ger sig i kast med ångande mangasex och virtuella vigslar.

REPORTAGE: Laddad kamp
Burma förändras och det talas om ett öppnare samhälle. Men trots detta är hiv fortfarande mycket stigmatiserat och varje år dör tusentals till följd av utebliven vård.

KRÖNIKA: Rapport från delat land

SERIE: Lisa Ewald

KRÖNIKA: Kan aldrig göra rätt

OTTARSKOLAN: Gladare med gummi

Artiklar ur numret

Rapport från delat land

Vikram Phukan betraktar sitt Indien med queer blick och ser ett delat land. "Förutom i vissa delar av storstäderna betyder den frihet som vunnits på andra ställen i världen ganska lite", skriver han.

SEXRASISM

Ottar undersöker den sexualiserade rasismen mot östasiater i Sverige och har mött några av dem som tvingats lära känna den.

Kartan ritas om

Länder som Kina och Indien blir allt tyngre aktörer i det globala maktspelet. Ottar spanar i kristallkulan och undrar hur Asiens nya stormakter kommer att påverka det sexualpolitiska världsläget.

Med blicken österut

Kina är ett land med makt att påverka, därför är det lite märkligt att fokus fortfarande ligger på USA och Europa när vi talar om SRHR. Det skriver redaktionen i årets första ledare.

Veteraner bryter tystnaden

Kvinnor i USA:s armé löper större risk att våldtas av en manlig kollega än att dö i strid. Dokumentären The Invisible War gör deras krig synligt.