Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
09

#2 2009
Kärleksdrömmar

Drömmar om kärlek och gemenskap kanske är drömmen om normen, att passa in i det samhälle vi lever i. Hur mycket styr vi själva våra val – och hur mycket är bara en slump som vi sen gör om till ödet?

LEDARE: Valfrihet – Även om vi brutit oss loss från normer, konventioner eller kvävande livsstilar så kanske vi alltför sällan ställer oss frågan: vad vill vi med vårt liv – egentligen?

JUST NU: Abortpirater – Feministiska hjältar, de oföddas fiender eller mediejippo? Ottar har pratat med Women on waves ordförande, kaptenen Rebecca Gomperts.

Aktuellt: Homokampkritik. Stonewall fyller 40 år. Bodil Sjöström hyllar hbt-segrar och ger Stonewallmyten en feministisk känga.

Tema: Kärleksdrömmar

Kärleksdrömmar: Drömmar om kärlek och gemenskap kanske är drömmen om normen, att passa in i det samhälle vi lever i. Hur mycket styr vi själva våra val – och hur mycket är bara en slump som vi sen gör om till ödet?

KRÖNIKA: Att vara biologisk donatorpappa. Peter Öholm har hjälpt sina lesbiska vänner att skaffa barn, utanför sjukvården men inom lagens ramar. Hur gör man, och hur känns det?

Polynormal over there: I San Francisco kommer polyrörelsen ut ur garderoben. Här finns kyrkor, advokater och matlag för ett liv bortom monogamin. Ottar har besökt stadens polyamorösa gemenskap.

Relationsanarki: Vad händer om ditt förhållande leder till förvirring I omgivningen? Maria Lönn har frågat Sanna & Pieter, Alle & Eddie och singeln Petra Mede, som inte lever enligt reglerna för den ”perfekta relationen”.

Medelålders kvinna söker: De har levt familjeliv och brutit upp. Nu letar de efter någon att dela livet med. Pia gillar läget medan Christin håller på att bli en bitterfitta.

Någon måste säga sanningen: Underjordisk feministisk kamp i Afghanistan. Jesper Huor har träffat Amina, radikal ledare för Rawa.

ESSÄ: Abortretorik. Aborters psykiska följder har varit en stridsfråga de senaste decennierna. Idéhistorikern Lena Lennerhed analyserar debatten.

Extratema: Barnäktenskap

Brytningstid i mirakelbyn: Barnäktenskap är en kritiserad sedvänja som förekommer på flera platser i världen. I vissa fall har det varit ett skydd för utsatta grupper. Följ med till en romsk by i Ryssland.

Rekha leder revolt mot barnäktenskap: 12 år gammal vägrade Rekha Kalindi gifta sig, och lyckades med det omöjliga – att få stopp på barnäktenskap i sin by.

Dialog för förändring: Det handlar inte om att ”ta seden dit man kommer”. Skolan måste ta sitt ansvar och börja möta föräldrarna i frågor om relationer, integration och sexualitet, menar Nabila Alfakir.

INTERVJU: Pija Lindenbaum fick årets RFSU-pris. Pija Lindenbaum är en av Sveriges mest omtyckta barnboksförfattare och har skapat karaktärer som Gittan och Lill-Zlatan.

OTTARSKOLAN: Slidkransen – vad är det?
SEXPOLISEN: Språkglädje och homofobier

Beställ lösnummer av Ottar här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Essä

Kapitaliseringen av kärlek

I marknadsekonomins tidevarv finns inga ursäkter för att sakna partner. Drömpersonen är bara ett klick och en attraktiv personlighet bort.