Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#4
11

#4 2011
Klass

Det är dags att uppdatera samtalet om klass. Ojämlikheter skär inte bara genom samhället, utan också genom våra kroppar, och avgör vilken frihet vi har när det gäller relationer och sexualitet. I det sista numret för 2011 går Ottar på djupet med sex och kärlek över klassgränserna.

Innehåll

LEDARE: På rätt sida om vägen

Ottars chefredaktörer konstaterar att status, pengar och rörelsefrihet påverkar mänskliga relationer, och vår sexuella frihet.

JUST NU: Varning för rosa

Den kan vara gullig, fjollig och revolutionär. Vi kollar in Fanny Ambjörnssons nya bok Rosa — den farliga färgen.

BILDEN: Kaniner & solidaritet

På 1940-talet hade RFSU ett laboratorium i Stockholm där det gjordes graviditetstest med hjälp av kaniner, och Ottar gav arbete åt läkare som flytt nazismen i Europa.

TEMA: KLASS 

»Visa mig hur mycket makt du har över produktionsmedlen och jag ska berätta vilken samhällsklass du tillhör«, sa Karl Marx. »Glöm pengarna. Säg mig hur du definierar ditt kön, din kulturella identitet och din sexualitet«, tyckte identitetspolitikern. Det är dags att uppdatera samtalet om klass. För ojämlikheten skär inte bara genom samhället, utan också genom våra kroppar, och avgör vilken frihet vi har inför relationer och sexualitet. Låt oss börja med lite kärlek över klassgränserna.«

Sex i klassamhället

Vad vet vi egentligen om relationen klass och sexualitet? Ottar frågade Sven-Axel Månsson, professor i socialt arbete och nestor på området.

SEXUALPIONJÄREN: Emma Goldman 

Anarkistisk förlossningsexpert som krävde dans till revolutionen.

Mer design, mindre sex

Vi knaprar piller och bränner ut oss för att ha råd att inreda med stil. Men stämmer ”mer heminredning – desto mindre fart mellan lakanen?”. Ottar frågar experterna. 

Ny i klassen

Hur hänger egentligen kvinnors klassresor uppåt ihop med normer kring relationer och sexualitet? Lena Sohl forskar om saken.

KRÖNIKA: Arbetarklasshunkens död

Filmkännaren Roger Wilson ser ett maktskifte bland manliga sexobjekt på vita duken.

Varken offer eller barn

Inom tvångsvården har unga tjejers sexualitet tystats ner. Men nu jobbar ungdomshem för att ändra på det. Ottar har besökt ett LVU-hem och pratat sex.

TEST: Hur bra passar du och ditt ekonomiska system ihop?

Sara Granér har skapat det ultimata relationstestet.

Ett riktigt machojobb

Många invandrade män väljer att förändra könskoden för städ- eller vårdjobb när de kommer till det nya landet. Ottar har träffat Pedro Sanchez.

Golddiggers eller överlevare

Sydamerikaner som är ihop med vita rika turister för pengar och en flygbiljett till Europa – nödvändigt ont, eller aktivism mot ojämlika villkor? Ottar har pratat med »bridgeros« längs The Gringo Trail. 

KRÖNIKA: Nakenmodellen från Halmstad

Författaren Susanna Alakoski minns sina tonår och ställer sig frågan varför det alltid är fattiga kvinnor som får visa brösten.

Jemens queera hjärta

Hundratusentals jemeniter kämpar för ett regimskifte med krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Men ingen lyfter upp frågan om rättigheter för hbt-personer. Tanya Holm har träffat queers i Sa’ana. 

Tawakul Karman – en västerländsk darling 

En av 2011 års fredspristagare framställs som en förkämpe för kvinnors rättigheter, men är det är verklighet, eller en feministisk önskedröm från väst?

Från porrmotstånd till queer

Hon är gatuaktivisten som bytte militant feminism mot statsvetenskap. Möt Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande.

OTTARSKOLAN: Äldre och sex – hur funkar det?

 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Porträtt Abort

Kaniner & solidaritet

Lida Tabatznik var läkare, född i Ryssland men bosatt i Berlin på 1930-talet. Under tidigt 40-tal flydde hon undan nazismen