Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#3
10

#3 2010
Oskuld

Vi kunde inte annat än att instämma. Här är resultatet. Häng med till bastuklubbar, göra’t igen efter långa relationer, minns tonårshetsen och möt den instängda längtan från dem som inte vågat eller kunnat.

LEDARE: Ingen kommer undan politiken – chefredaktörerna Carolina Hemlin och Ylva Bergman tycker det är dags för nya sexualpolitiska visioner!

Sexualitetens Bojor: Nobelpristippade författaren Nuruddin Farah pratar med Ylva Bergman om om sexuella tabun i Afrika. Läs hela texten!

Sverige är puritanskt: Prisbelönta feministporr-regissören Erika Lust tycker Sverige är borde släppa loss.

En i gänget: Grupptrycket håller unga personer fast i kärleksideal och garderober.

Manlighet – en folksjukdom: Män dör tidigare än kvinnor, över hela världen. De dör av trafikolyckor, självmord, missbruk, våld och sjukdomar som kan relateras till ohälsosamma levnadsvanor. I Sverige dör mer än dubbelt så många unga män som unga kvinnor. Men vad beror det på?

Rädda regnskogen – ligg ekologiskt: Det brasilianska hälsodepartementets aidskampanj har fått världens mest livsbejakande befolkning att använda kondom. Och succén fortsätter, nu har staten byggt en fabrik i djupaste Amazonas som tillverkar världens första ekologiska kondom.

TEMA: Oskuld

En misslyckad människa: Att ha legat med någon är centralt i vårt samhälle. Men vad händer om det aldrig händer? Jack Lukkerz undersöker.

En himla skämmig sak: Oskulden var något av ondo. Nu gällde bara en sak – att bli av med skiten. Carolina Setterwall minns sina tonår.

Sex i guds namn: Följ med när Ottar pratar avhållsamhet och kärleksideal med frälsta festivalbesökare på rockfesten Frizon.

Like a virgin: Om man en gång ”gjort det”, är allt lugnt då? Anna Hellgren ser osäkerheten återkomma livet igenom.

Vad kostar en oskuld? Maria Pettersson har satt ut en anonym annons.

Tillgång och efterfrågan: Julia Svanberg ser hur synen på oskulden följer utvecklingen i en kapitalistiskt globaliserad värld, där ”de moderna ländernas” självgoda sexualmoral ställs mot de befläckade lakanen hos ”De andra”.

Mumsa på kakan (och ha den kvar): Tomas Hemstad om tonårssex i parken, besöket på bastuklubben och den pirrande känslan av att ha något ogjort — gång på gång på gång.

OTTARSKOLAN: Kvinnans orgasm – hur många finns det?

SEXPOLISEN: Milleniemål och tvångssterilisering

I detta nummer är omslaget och bilderna i Oskuldstemat tagna av fotografen Sofia Runarsdotter, som är frilansfotograf. www.runarsdotter.carbonmade.com

Beställ Ottar

Beställ ett eller flera enstaka nummer här.

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER