Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
01

#2 2001
Ottar

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 2, 2001 innehåller.

Ur innehållet:

Diskriminerad
Många homosexuella trakasseras. Den nya lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning ska råda bot. Men långt ifrån alltid följs lagen.

Öppen lesbisk präst
I många kyrkor har homosexuella svårt att bli accepterade. Britt Grandin, präst i Annedals församling i Göteborg, är ett undantag. Hon kan vara helt öppen, iallafall på sin nuvarande arbetsplats. Hon har ett barn och lever i registrerat partnerskap med en kvinna.

Feminister är vi (snart) allihopa
Göran Persson är det och Lars Leijonborg har tagit initiativ till en hel bok i ämnet. För att inte tala om Kristdemokraterna, Timbro-falangen och den ekologiska varianten hos Centern och miljöfolket. Det är feminism, det handlar om. En etikett som allt fler sätter på sig själva. Men vad sker när en radikal rörelse flyttar in i salongerna?

Sören Andersson leder RFSL
I mars fick Riksförbundet för homo-, bisexuellas och transpersoners rättigheter ny ordförande. Ottar träffar Sören Andersson för att tala om sexualpolitik.

Världens bästa förlossningsvård?
Sverige har världens säkraste förlossningsvård, sägs det. Men frågan är hur länge. Debatten har rasat en tid, särskilt i Stockholm, och bilden är tydlig: det satsas för lite på förlossningsvården och det finns för få platser för att kunna ta emot alla födande. Men hur vill barnmorskorna ha det? Handlar det bara om fler platser eller också om högre lön, och bättre arbetstider?

Svensk asylpolitik: Inte hit!
Kvinnor och homosexuella som förtrycks har små chanser att få asyl i Sverige. Lösningen? Stanna, tiga och lida.

Hotet lever – trots bromsmediciner
Sedan den uppmärksammade aidsmedicinprocessen i Sydafrika lagts ned i mitten av april, har det varit förhållandevis tyst om hiv/aids i den allmänna debatten. Ändå är det just nu som politikerna borde gripa in och läsa problemet med tillgängligheten i Afrika och inte minst det omfattande arbetet med att förebygga sjukdomen, menar några läkare Ottar talat med.

Beställ lösnummer av Ottar här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER