Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
03

#2 2003
Ottar

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 2, 2003 innehåller.

Ur innehållet i detta nummer:

I mammas och pappas fotspår
Trots åratal av jämställdhetsdiskussioner blir barnkläderna bara mer och mer könsstereotypa. Rosa gullegull eller tajt discoglitter för flickor. Mörkblått eller militärgrönt med motor-, eld- och tigertryck för pojkar. Varför köper föräldrarna detta? Och hur påverkas barnen och deras självbild? Ottar har pratat med föräldrar, klädinköpare och psykologer.

Inte lätt att bryta mönster
Prinsessklänning med glitter till dottern går väl bra. Men vad händer när den tvåårige sonen också vill ha klänning? Ottar har talat med några föräldrar om barnens klädval.

Mörkermakt
De senaste åren har Bushadministrationen systematiskt gjort inskränkningar som påverkar amerikanska kvinnors rätt till abort och sexualupplysning. Vid ett besök i Sverige varnade Valerie de Filippo på den amerikanske organisationen Planned Parenthood för att motståndet till fri abort och sexualupplysning också växer i Europa och Sverige.

Unga startar eget
RFSL Ungdom har ombildats till ett eget förbund. Förbundsordförande är Annica Ryng från Malmö.

Ung och kåt – inget för Kina?
Sex är tabu. Inget att prata om. Den inställningen har länge varit förhärskande i Kina. Nu är en öppnade attityd på väg, i alla fall bland de unga i Kinas snabbväxande storstäder. Men det är ändå inte helt lätt. Andrew, 25, har inte talat om för sin mamma att han är homosexuell. ”Hon har svagt hjärta”, säger han.

Från tystnad till teve-sex
Sjuttio års sexualpolitiskt arbete har satt sina spår. Att tala om en sexualpolitisk revolution är inte helt fel, menar Ulf B Andersson. Ett genomsexualiserat samhälle kan visserligen ha sina avigsidor. Men onanikojor i Big Brother är bättre än en total tystnad.

Är du pervers lille vän?
Tolv författare om perversioner i ny svensk bok.

Kom igen fröken – vi vill att du berättar om dig själv
Inse din betydelse och stig fram ur skuggorna. Vare sig du vill det eller inte är du en förebild för dina elever. Det budskapet riktar forskaren Tina Kindeberg till alla lärare, och speciell till dem som undervisar i sex- och samlevnad.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2003) 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER