Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
03

#1 2003
Ottar

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 1, 2003 innehåller.

Ur innehållet i detta nummer:

Blindbockarnas sammanslagning
Nu formas det nya EU. Turkiet kritiseras för att inte leva upp till EU:s krav på mänskliga rättigheter. Men kvinnors rätt till sin egen kropp finns inte på agendan. Att kvinnor fängslas för aborter, eller tvingas föda oönskade barn, mitt i Europa, är inget man vill tala om. Samtidigt blir EU:s abortmotståndare allt mer organiserade.

Partnerjakt – för oss som vet vad vi vill
Allt fler ensamma hjärtan. Allt fler tillfällen att mötas. Ändå är det svårt att hitta den man söker. Speciellt om man är äldre. Men det går. Läs om hur det kan gå till.

Högt pris för stånd
Har man inte rätt till ett sexliv om man bryter ryggen? Idag tvingas skadade att lägga ut tusentals kronor. ”Det är klart att den här lilla gruppen måste få Viagra subventionerat”, säger Claes Hultling, som fick RFSU-priset 2002 för sitt arbete kring sex och funktionshinder. Läs mer om RFSU-priset här.

Besatt av makt
Erotik, makt och underkastelse. Annika Larssons konst väcker stor uppmärksamhet internationellt och i Sverige. ”Jag använder förföriska bilder som folk tycker om, samtidigt som de skäms för det.”

Flickorna ingen vill ha
Fistulaflickorna. Så kallas de ibland, de unga stinkande kvinnorna med söndriga underliv. Där urin och avföring rinner ur vaginan. De flesta har fått sina problem i samband med långa, utdragna förlossningar som trasat sönder vävnaden mellan blåsa, tarm och vagina. En operation skulle bota de allra flesta.

Oskuldens död
Orörd, vit och obefläckad, oskyldig och ren. Det vilar något magiskt över oskuldsberget, även i modern tid. Efter att oskulden tagits blir inget längre som förut. Flickan öppnas, hon blir vuxen och hon blir en kvinna. Aldrig kan hon bli oskyldig som ett barn igen.

Var god stör ej…
Fy för porr på hotell. För några år sedan var debatten upprörd om att hotellen okritiskt erbjöd sina gäster porrfilm på rummet. Vad hände sedan? Ottar har sonderat terrängen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2003) 

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER