Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#4
02

#4 2002
Ottar

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 4, 2002 innehåller.

Ur innehållet:

Porrpanik? Nej… vi tröttnade redan på mellanstadiet
Panik! Vad gör ungdomarna egentligen på Internet? Och är det verkligen så farligt? Ottar har träffat några gymnasister som redan tröttnat på porr. De började surfa och sexchatta redan på mellanstadiet. Nu handlar diskussionerna mer om senaste festen eller skolan. Och att träffa kompisar på omdebatterade Lunarstorm.

Klick – och porren kommer till dig
Grövre porr eller mindre tabun i samhället? På Internet är den grova pornografin och prostitutionen bara ett par klick bort och något som dagens unga växer upp med. Det kommer knappast att försvinna eller filtreras bort. Hur ska du förhålla dig till detta?

Sex i klassen – så får du igång snacket i skolan
Sexualundervisning har varit obligatoriskt sedan 1955. Men fortfarande finns ingen gemensam uppfattning om vad som är en bra sex- och samlevnadsundervisning. På en del skolor är nivån hög, på andra katastrofalt låg. I oktober hölls Sveriges första nationella konferens om sex och samlevnadsundervisning. Hans Olsson jobbar med skolfrågor på RFSU och svarar på några av de vanligaste frågorna.

Bye bye baby – för gammal efter 35?
Kan man bli gravid efter 35? Är det männen eller kvinnorna som det är fel på? Många känner inte till när fruktsamheten minskar. ”Jag har mött åtskilliga ledsna kvinnor som inte förstått att tidsaspekten är så obönhörlig”, säger Barbro Fridén, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Varberg.

På spaning efter oläkta sår
Inom honom fanns det dolda begäret, längtan efter närhet och den mörka barndomen. Utåt spelade han länge heterosexuell. Till slut fanns ingen återvändo. Konstnären Claes Bäckström var tvungen att göra upp med självföraktet.

I ett utfryst land – Kuba ser hiv i vitögat
Jorge Luis Corrales var 17 år när han fick beskedet hivpositiv. Om USA:s regering fick bestämma skulle han inte få några mediciner. Den amerikanska handelsblockaden gör det svårt för Kuba att importera läkemedel. Men nu tillverkar landet sina egna bromsmediciner. Efter tre månader på sanatorium har Jorge Luis lärt sig att leva med infektionen.

Familjens överhuvud
Sverige har fått sin första barn- och familjeminister. Berit Andnor är särbo, har en dotter i en tidigare relation och är för homosexuella adoptioner. Ottar vill veta mer.

Nostalgisex
I oktober öppnade utställningen ”Hur New York förändrade sex i Amerika” på The museum of Sex in New York. Ottar besökte det nyöppnade museet tillägnad sexualitetens historia – men fann en oreflekterad bild av den lyckliga horan.

Snippa – snart i var mans mun
Om allt går enligt planerna säger vi snart snippa med samma självklarhet som vi sagt snopp i fyrtio år. ”RFSU i Malmö har bestämt sig för att säga snippa. Ska flickornas kön till slut få ett namn måste vi ju någon gång sluta diskutera om det ena eller andra namnet är bra nog”, säger Anna Kosztovics, ordförande för RFSU i Malmö.

Vestibulit på allvar
”Det sitter mellan öronen.” Så har många kvinnor blivit bemötta som sökt hjälp för smarta vid samlag. På RFSU-kliniken finns nu kurser för hur vårdpersonal kan behandla vestibulit.

Beställ lösnummer av Ottar här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER