Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#1
02

#1 2002
Ottar

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 1, 2002 innehåller.

Ur innehållet:

Amsterdam – på spaning efter den lyckliga horan
Drygt ett år har gått sedan bordeller blev legala i Nederländerna. I januari i år slog Tyskland in på samma väg och Italien kan bli nästa land. Syftet är att få kontroll över människohandeln och samtidigt förbättra villkoren för de prostituerade. Men för det stora fleratalet har legaliseringen inneburit en katastrof. Kvinnorna utan tillstånd att arbeta i Europa har slängts ut från de lagliga bordellerna och hamnat i hallickarnas våld.

En smäll på käften
Det finns olika sätt att förstå mäns våld mot kvinnor. Men det är sällan de olika synsätten möts. Ulrika Lorentzi har analyserat ett par aktuella rapporter och frågar sig om vi inte alla bär en tyrann inom oss.

Njut loss tjejer!
Ta för dig, experimentera och våga göra fel. Det säger sexualupplysaren Sandra Dahlén. Hon uppmanar samtidigt unga tjejer att genomskåda de normer i samhället som styr vår sexualitet.

Kim Anderzon
”När tittade du på din vagina senast?” Kim Anderzon vill göra kvinnor stolta över sitt kön och ge dem en injektion självförtroende. Behovet tycks aldrig sina. i fem år har Kim Anderzon spelar pjäsen Vivagina för fulla hus på Mosebacke i Stockholm. Ottar var med på ett vaginaseminarium.

Vad säger partiledarna?
Ottar ställde fem frågor till våra partiledare, läs vad de svarar på frågor om homoföräldrar, hiv och sex i skolan.

Raka spåret till hörnsoffan
De tar ansvar som dubbelarbetande morsor, lägger tid på killen, kläder och kompisar. Samtidigt sjunker de egna ambitionerna. Beteendevetaren Inget Berggren har studerat hur klass- och könsroller styr arbetartjejernas underordning.

Onani – är ju något som man bara måste göra
Onani. För inte länge sedan det skamligaste av allt. Onanisten måste botas – annars kunde det leda till döden, hävdade 1800-talets vetenskapliga auktoriteter. Nu då? Är onani något man pratar om med vem som helst? Inte riktigt, menar tre ungdomar som Ottar träffat. Men skamstämpelm verkar iallafall vara borta. ”Man runkar när man känner för det”, säger Oskar.

Liten onanihistoria
Onanisten kan drabbas av hypokondri, matsmältningsbesvär, epilepsi, blindhet och dövhet – i värsta fall döden. Ansiktsfärgen är gul, gulblek eller gröngul…

Beställ lösnummer av Ottar här!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER