Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Utredning om rökbomb mot aborträttsfestival läggs ner

Beslutet om nedläggning av förundersökningen av rökbombsattentatet 7 december 2014.

Polisen har inte några misstänkta eller uppslag kring de personer som kastade in en rökbomb när Ottar och RFSU:s aborträttsnätverk anordnade en aborträttsfestival i december förra året. Därför läggs nu förundersökningen ned.

Vi har inte några spaningsuppslag som kan ge oss identitet på gärningsmännen, säger förundersökningsledaren Ann-Charlotte Sand till Ottar.

Det var den 7 december förra året som Ottar och RFSU:s aborträttsnätverk anordnade en heldag med filmvisning och samtal med anledning av att den svenska abortlagen firar 40 år. Vid samma tillfälle hölls release för årets sista nummer av Ottar med tema abortkamp.

Under en visning av den amerikanska dokumentärfilmen Vessel slet tre maskerade personer upp dörren och slängde in en rökbomb i källarlokalen där ett trettiotal besökare satt. Panik utbröt av den starka rökutvecklingen som blockerade den enda utgången i lokalen, och deltagarna chockades, ingen kom dock till allvarlig fysisk skada.

Brottsrubriceringen blev inledningsvis »ofredande« för att sedan ändras till »störande av allmän sammankomst«, vilket kan ge böter eller som mest ett års fängelse. Igår kom beskedet att förundersökningen läggs ned.

Den tekniska undersökningen av rökbombsburken gav ingenting, polisen uppger att de inte hittat fingeravtryck eller DNA.

»Ann-Charlotte Sand berättar att polisen har tagit del av de ’hyllningar’ som figurerat på nynazistiska sajter, liksom till uppmaningar inför attacken.«

På nazistiska nätforum uppmanades till »aktion« kring aborträttsfestivalen, och efter attacken hyllades attentatet och kommentarerna löd bland annat: ”Ett mycket bra initiativ”, ”Underbara nyheter, ingen sympati för nekrofilerna i RFSU som firar massmordet på vita barn!” och på Twitter till exempel: ”Abort(mord) har blivit en symbol för kvinnans ’makt över sin egen kropp’. Vidrigt. Ni feminister makes me sick.”

Ann-Charlotte Sand berättar att polisen har tagit del av de “hyllningar” som figurerat på nynazistiska sajter, liksom till uppmaningar inför attacken. En av de poliser som deltagit i utredningen har tidigare sagt till Ottar att de tagit de nazistiska nätdiskussionerna på allvar och att misstankarna ligger ”åt det hållet”.

Vi ser inte de uppgifterna som en framkomlig väg för att få identitet på gärningsmännen. Vi måste binda dem till själva gärningen, säger Ann-Charlotte Sand.

Polisen har inte tittat närmare på hotbilden mot Ottar och RFSU, utan fokuserat på att hitta gärningspersoner.

»Säpo har varit informerade, men mer än så har det inte varit. De har inte deltagit i utredningen.«

På invigningen av Göteborgs filmfestival i januari 2015 uttalade demokratiminister Alice Bah Kuhnke sitt stöd för Ottar och RFSU.

– Det var en attack på på yttrandefriheten, en attack på människors lika värde och rättigheter och en attack på vår demokrati, sade hon i sitt tal.

Men trots att det handlar om en attack riktad mot en politisk tidskrift samt en offentlig sammankomst för politisk diskussion har inte Säpo deltagit i utredningen, enligt Ann-Charlotte Sand.

Säpo har varit informerade, men mer än så har det inte varit. De har inte deltagit i utredningen.

Utredningen har hanterats av sektionen för grova brott vid Polisområde City i Stockholm.

Störande av allmän sammankomst är inte ett grovt brott, men man ville att vi skulle utreda det, säger Ann-Charlotte Sand.

Anna Dahlqvist och Carolina Hemlin

Ottars chefredaktörer


Läs mer

* Debattartikel i Expressen om attacken och jotet mot demokratin: Kampen för rätten till abort måste fortsätta

* DN:s Malin Ullgren om attacken mot Ottar och RFSU

* Aftonbladets Oisin Cantwell om rökbombsattacken och polisutredningen

* Sydsvenskan om hotet mot aborträtten och attacken

* Ottar nummer #4 2014 med tema ABORTKAMP

* Ottars ledare ur #1 2015 ”Vi böjer oss inte”

* RFSU:s pressmeddelande om händelsen

* Göteborgsposten om attacken mot Ottar och filmen Vessel.

* DN om hoten mot journalister och det fria ordet

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.