Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Abort

Välj ett annat jobb

Italienska läkare och sjuksköterskor vill inte smutsa ner sina samveten. Enligt de senaste siffrorna vägrar 80 procent av vårdpersonalen i landet att medverka vid aborter – och kvinnor tvingas utomlands, trots att abort är lagligt.

Motsvarande situation är otänkbar i Sverige, än så länge. Hösten 2010 antog Europarådet, efter stark mobilisering från abortmotståndare, en resolution om samvetsfrihet som ger vårdpersonal rätten att vägra medverka vid bland annat abort. Men i svensk lag finns ingen sådan reglering och det politiska intresset för frågan är rätt ljummet – vid sidan av en handfull riksdagsledamöter, som Annelie Enochson (KD) och Julia Kronlid (SD).

Mot den bakgrunden lämnade de kristna organisationerna FAFCE och Provita i våras in en anmälan mot Sverige till Europarådet, om personers rätt att åberopa samvetsfrihet. I slutet av september kom beskedet: Anmälan kommer att tas upp och utredas, och kan i värsta fall leda till att den svenska regeringen uppmanas ta initiativ till lagstiftning. Även om detta inte är juridiskt bindande så vore det en propagandaseger för Europas alla abortmotståndare. Det ska också nämnas att RFSU, för första gången, kommer att få lämna in en så kallad tredjepartsinlaga till Europarådet där de får ge sin syn på saken. Ruth Nordström, jurist för Provita, menar att man »borde se samvetsöm personal i vården som en tillgång«, men talet om samvetsklausuler imponerar inte på dem som faktiskt företräder svensk vårdpersonal.

»Såväl Barnmorskeförbundet, Läkareförbundet som Vårdförbundet är solklart tydliga i frågan: Den handlar om att skydda patientens, den gravidas, rätt till adekvat vård och ett gott bemötande.«

Såväl Barnmorskeförbundet, Läkareförbundet som Vårdförbundet är solklart tydliga i frågan: Den handlar om att skydda patientens, den gravidas, rätt till adekvat vård och ett gott bemötande. Vill någon göra abort så får inte personliga åsikter hos vårdgivaren stå i vägen. Dessutom tycks det hela i princip vara en ickefråga: vårdpersonal söker i praktiken inte dispens från abortvård. Problemet verkar ligga på annat håll.

Men goda nyheter alla opinionsbildare! Ingen av er är tvingade att medverka vid aborter. Det finns många trevliga jobb att välja på för den som inte står upp för rätten att avsluta en graviditet. Den som vägrar att utföra uppgifter som är centrala för en barnmorska kanske i stället kan bli revisor, kock eller busschaufför?

Bara ett stillsamt förslag.

Carolina Hemlin och Kristina Lindquist

Ottars chefredaktörer

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.