Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Vad händer i Serbien?

I oktober 2010 angreps Belgrad Pride av flera tusen motståndare, 140 människor skadades och över tvåhundra greps. Hur är läget nu? Ottar träffar Lazar Pavlovic, en av landets få öppna hbt-aktivister.

När Serbiens första Prideparad på nio år gick av stapeln i oktober 2010 blev den måltavla för ett våldsamt extremistiskt angrepp. Runt 80 poliser skadades när de skyddade paraddeltagarna i huvudstaden Belgrad. Lazar Pavlovic är ordförande i organisationen Gej Strejt Alijansa (GSA) som värnar om hbtq-rättigheter.

– Om det inte vore för polisens närvaro skulle vi idag inte kunna prata om paraden, säger Pavlovic som den dagen hastigt evakuerades med fler än tusen meddeltagarna.

Hela 83 personer kommer att åtalas för anfallet som utan säkerhetsstyrkornas beskydd utan tvivel kunde varit dödligt för deltagarna. Trots attacken ser han positivt på att man överhuvudtaget lyckades organisera paraden, som ställdes in i fjol på polisens avrådan.

– Våldet var lika mycket ett porträtt av den diskriminering vi möter, som en bild av högerextrema krafter i landet som ville visa sin styrka, säger han.

Ungdomar friare än förut, trots förtryck
Varje år publicerar GSA en årlig rapport som bland annat kartlägger anmälningar av hatbrott. Enligt Lazar Pavlovic är det värsta fallet fjolårets mord på en kvinna som arbetade som prostituerad. Hon knivskars till döds i sin lägenhet när kunden upptäckte att hon var transsexuell. Trots en puttrande oro visar GSA:s senaste opinionsundersökningar att yngre hbtq-personer känner sig friare än tidigare generationer. Stigmat verkar dock bestå.

– I kändisvärlden och bland offentliga personer finns ingen som är öppet homosexuell, säger Lazar Pavlovic som bemöter frågan med ett roat fnys, som om tanken är löjeväckande.

– Förutom oss aktivister, tillägger han med ett skratt.

I de större städerna, påpekar han, är det lättare att avvika från heteronormen än på landsbygden. Belgrad betecknas ofta som en feststad med extrovert och hedonistisk själ. Även i hbtq-världen utökas utbudet på ställen att träffas. Ett par nya caféer har öppnats och som komplement till etablerade barer såsom legendariska Apartman, vars fester under en tid hölls under polisskydd, organiseras det fler spontana klubbkvällar nu än förut.

Ny diskrimineringslag på plats
Även på det politiska planet har vissa framgångar skördats. Förra året kom en efterlängtad antidiskrimineringslag.

– Lagen är en stor framgång men nu behöver vi sätta den i bruk. I många fall vet inte domare och åklagare hur man känner igen och klassificerar ett fall av diskriminering, säger Lazar.

Ur juridisk synpunkt är det dock lönlöst att debattera samkönade äktenskap. Den serbiska grundlagen preciserar att giftermålet förenar en man och en kvinna. Detta till trots håller Lazar Pavlovic modet uppet. Han hoppas på en annan form av juridiskt partnerskap inom fem till tio år.

Text: Ann Törnkvist


Läs mer

Svensk ambassadtjänsteman: Det finns en aggression i samhället

Nära hundra skadade vid Pride-parad

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.