Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Vad kan vi vänta oss av Biden?

Illusatration Josefin Herolf

Hur snabbt kan Joe Biden återkalla Trumps otaliga försämringar när det gäller transpersoners rättigheter, tillgång till abort och diskrimineringsskydd. Hur kommer Bidens sexualpolitik se ut?

I New York, liksom i flera andra storstäder runt om i landet, hördes ett vrål från gatan när beskedet kom att Joe Biden vunnit den 7 november. Glädjeyran varade resten av den ovanligt varma och soliga dagen, lättnaden var stor och behovet av att fira efter ett hårt år var enormt.

En viktig del av valet är dock fortfarande oavgjord: Delstaten Georgia kommer att hålla omval till senaten i januari. Resultatet blir avgörande för vilket parti som får majoritet i senaten, vilket kommer att ha stor inverkan på Joe Bidens förmåga att få igenom sin politik som president.

»Donald Trump har från början systematiskt underminerat hbtqi-rättigheter såväl som reproduktiva rättigheter.«

En president är inte en diktator, men ämbetet har stort symbolvärde. Och om det är något vi kan lära oss av Trump är det också att en motiverad president – trots maktdelningsprincipen – lagligen kan driva igenom en hel del radikala ändringar.

Donald Trump har från början systematiskt underminerat hbtqi-rättigheter såväl som reproduktiva rättigheter. Bland annat har han beslutat att personal på amerikanska folkhälsoinstitutet inte får använda ord som »trans«, »mångfald«, »foster«, och »vetenskapligt baserad« i officiella dokument. Han sparkade dessutom presidentens rådgivande enhet om hiv och aids.

Men vad kommer Joe Biden att göra som president? Vad har han makt att göra? Och vad vill han göra?

Ottar frågar Cathy Renna på National LGBTQ Taskforce, en organisation som grundades 1973 och jobbar för hbtq-frågor och reproduktiva rättigheter.

Transpersoners rättigheter ska återställas

Mycket av moralpaniken bland de konservativa i USA har på senare år fokuserat specifikt på transpersoners rättigheter.

person med kostym står på gata.
Cathy Renna, National LGBTQ Taskforce.

– En betydande andel amerikaner har attityder kring hbtq-rättigheter som är i linje med Trumps politik. De är ofta inte lika bekanta med transpersoner som de är med homosexuella och bisexuella och hatet har fått frodas, säger Cathy Renna som är kommunikationsansvarig på National LGBTQ Taskforce.

Efter att Donald Trump tillträtt 2017 var han snabb med att rulla ut en rad transfientliga beslut. Ett exempel är att justitiedepartementet inte överklagade ett nationellt domstolsbeslut som tillät diskriminering av transpersoner inom ramen för Obamacare. President Trump kungjorde även via Twitter att »USA:s regering kommer inte att acceptera eller tillåta transindivider att tjäna i militären«.

Men listan av hbtqi-fientliga beslut som tagits under Trumps presidentperiod är mycket längre än så.

När Joe Biden vid ett torgmöte tillfrågades vad han ämnar göra för att skydda transpersoner sade han att han »rätt och slätt kommer att ändra lagen«.

– Både Biden och Harris vill förändra läget för transpersoner i den utsträckning det står i deras makt, samt i sitt arbete med den federala regeringen och kongressen. Biden skulle ganska snabbt kunna återkalla Trumps exekutiva beslut och återställa de beslut som president Barack Obama fattade om skydd mot diskriminering. En annan viktig komponent blir vilka personer Biden tillsätter i sin nya regering, säger Cathy Renna.

Hbtq-rättigheter förväntas stärkas

När Donald Trump tillträdde i januari 2017 togs alla referenser till hbtqi-personer bort från Vita Husets, Utrikesdepartemenentets och arbetsmarknadsdepartementets webbsidor. Detta satte tonen för en politisk administration som enträget har försökt underminera rättigheter hbtqi-rörelsen vunnit i USA de senaste 10-15 åren.

»I dussintals delstater kan en gifta sig lagligt på söndag, lägga upp bilder på måndag och få sparken på tisdag.«

Joe Biden har redan tidigare lovat att få igenom den så kallade Equality Act, ett lagförslag som skulle innebära att det blir olagligt att diskriminera på grund av kön, könsidentitet eller sexuell läggning.

– Många känner inte till att det inte finns någon federal lag om anställningsskydd för hbtq-personer (även om sådana lagar finns på delstatsnivå). I dussintals delstater kan en gifta sig lagligt på söndag, lägga upp bilder på måndag och få sparken på tisdag, säger Cathy Renna.

Cathy Renna uppfattar att Equality Act har stöd från både republikaner och demokrater. Dessutom stödjer uppemot 90 procent av befolkningen detta förslag. Om lagen röstas igenom beror i någon utsträckning på hur det går i omröstningen till senaten i Georgia.

– Men i stort är en överväldigande majoritet för dessa lagliga skydd, oavsett politisk hemvist. Och eftersom vi är på väg in en ny administration och en ny tid tror jag att republikaner här har tillfället att göra det rätta, säger Renna.

Aborträtten knepig fråga

Kelsey Ryland på All* Above All

Aborträtten är ytterligare en fråga där Trump gick sina mest konservativa väljares ärenden. Mycket av aborträttens och den reproduktiva hälsans framtid hänger på domstolsbeslut, men därmed inte sagt att presidentämbetet inte spelar in.

– Vi hoppas att Biden lägger fram en exekutiv order på sin första dag som signalerar starkt stöd för tillgången till abort och upphäver många av de skadliga regler Trump lagt fram, säger Kelsey Ryland, ansvarig för federala strategier på All* Above All, en organisation som arbetar för att abortvård ska täckas av sjukförsäkringar.

Vad väntas då inte bli bättre under Biden? Joe Biden stödde tidigare The Hyde Amendment, sedan ändrade han sig 2019. Hyde Amendment är en lag som innebär att skattefinanierade pengar inte får gå till abort, och lagen kan inte ändras av endast presidenten, utan måste även tas upp i kongressen.

– Beroende på hur det går i senaten kan vi stå inför en svår utmaning. Men vi tar Biden och Harris på orden när de säger att de ämnar göra slut på denna policy och vi hoppas att de kan leverera, säger Kelsey Ryland.

Vicepresident Kamala Harris har en stark bakgrund gällande SRHR-frågor. Hon var en av de första att sponsra EACH, det förslag som skulle stryka Hyde amendment.

Joe Biden har också sagt att om han lägger fram ett förslag på en sjukvårdsreform kommer denna att täcka in abortvård.

Sarah Clyne Sundberg

Frilansjournalist bosatt i New York

LÄS MER om USA:s sexualpolitik:

Så kan aborträtten i USA påverkas med Amy Coney Barrett i högsta domstolen

Höga förhoppningar på Biden

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.